TÜRKONFED ve İş Bankası iş birliğiyle düzenlenen Girişimde Kadın Gücü etkinliği, Bandırma’da girişimci kadınları bir araya getirdi. Etkinlikte, kadınların iş gücüne katılımının ekonomik ve toplumsal dönüşüm üzerindeki etkisi vurgulandı.
Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) yürütücülüğünde, Türkiye İş Bankası desteğiyle gerçekleştirilen Girişimde Kadın Gücü projesi kapsamında, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde "İlham Buluşması" etkinliği düzenlendi. Etkinlik, girişimci kadınlara iş geliştirme süreçlerinde daha hızlı uyum sağlamaları konusunda ilham vermeyi amaçladı. Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNMARSİFED) ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, kamu, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileri bir araya geldi.
Etkinliğin açılış konuşmalarını TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İş Dünyasında Kadın Komisyonu (İDK) Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölümü Birim Müdürü Nazlı Coşkun ve GÜNMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Funda Dedeoğlu yaptı. Ayrıca, etkinliğe girişimci kadınlar, girişimci adayları ve iş dünyasından birçok katılımcı da yer aldı.
Prof. Dr. Yasemin Açık: "Kadınların İş Gücüne Katılımı, Toplumsal Dönüşümün Temelidir"
Etkinlikte açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Yasemin Açık, Bandırma'nın tarım, hayvancılık, ticaret, sanayi ve ihracat alanlarındaki başarısına dikkat çekti. Ancak, bölgedeki ekonomik zorluklar ve yapısal sorunlar nedeniyle Bandırma'nın potansiyelini tam olarak yansıtamadığını vurguladı. Kadınların iş gücüne katılımının, sadece ekonomik büyüme için değil, toplumsal dönüşüm açısından da önemli bir göstergesi olduğunu söyleyen Açık, "Kadınların iş gücüne katıldığı ülkelerde inovasyon, üretkenlik ve sürdürülebilirlik göstergelerinin arttığını gözlemliyoruz. Bu katılım, yalnızca bir sayısal artış değildir, toplumsal dönüşümün ve niteliksel bir değişimin de habercisidir" dedi.
Açık, küresel verilere göre, dünya genelinde tam cinsiyet eşitliğine ulaşmanın mevcut hızla 134 yıl alacağının belirtildiğini ve bu hızla bekleyecek zamanlarının olmadığını ifade etti. Kadınların iş yaşamındaki yapısal engellerin kaldırılması ve fırsat eşitliği sağlanması gerektiğini vurgulayan Açık, kadınların ekonomik yaşama eşit katılımının, bölgesel ve küresel liderlik hedeflerinin temel dayanaklarından biri olduğunu belirtti.
Nazlı Coşkun: "Girişimci Kadınların Güçlenmesi İçin Çalışmalarımıza Devam Ediyoruz"
İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölümü Birim Müdürü Nazlı Coşkun ise, bankalarının girişimci kadınların ekonomik hayatta daha güçlü bir yer edinmeleri için sundukları destekleri anlattı. Coşkun, İş Bankası olarak 8 Mart 2023 tarihinde yayımladıkları Kadının Güçlenmesi Bildirgesi ile girişimci kadınlara 5 yıl içinde 100 milyar TL finansman desteği sağlamayı taahhüt ettiklerini belirtti. Ayrıca, 5 yıl içinde 15 bin kadına finansal okuryazarlık eğitimi verilmesi hedeflerini de duyurdu. 2023 yılı içinde girişimci kadınlara 35 milyar TL, 2024 yılı içerisinde ise toplamda 53 milyar TL finansal destek sağladıklarını ifade etti. Coşkun, bu desteklerin sürdürülebilir büyüme ve girişimci kadınların güçlenmesine katkı sağladığını belirtti. Coşkun, Girişimde Kadın Gücü projesinin ikinci fazı ile kadın girişimcilere eğitim, mentörlük ve iş geliştirme desteği sunmaya devam edeceklerini söyledi.
Funda Dedeoğlu: "Kadın Girişimcilerin Karşılaştığı Engelleri Aşmalarına Yardımcı Olmalıyız"
Etkinlikte söz alan GÜNMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Funda Dedeoğlu ise kadın girişimciliğinin tüm toplumun kalkınmasına katkı sağladığını ifade etti. Kadın girişimcilerin sermayeye erişim, cinsiyet ayrımcılığı ve toplumsal önyargılar gibi birçok engelle karşılaştığını söyleyen Dedeoğlu, bu engelleri aşmalarına yardımcı olmanın toplumsal bir sorumluluk olduğunu belirtti. Dedeoğlu, “Bizler girişimci kadınları teşvik etmeli, potansiyellerini en üst seviyeye çıkarmaları için onlara rehberlik etmeliyiz. Güçlü kadınlar güçlü toplumlar yaratır. Kadınların hayal gücü ve yaratıcılığı, sürdürülebilir bir geleceğin anahtarıdır” dedi.
Etkinlik, açılış konuşmalarının ardından, Girişimde Kadın Gücü Program Direktörü Nazan Butuner’in projenin amacı ve hedefleri hakkında yaptığı sunumla devam etti. İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölümü Müdür Yardımcısı Pınar Geben Yalçın ise bankanın girişimci kadınlara yönelik desteklerini anlattı.
GÜNMARSİFED Başkanı Funda Dedeoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen ‘İlham Buluşması’ panelinde, SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Perviz Erdem ile Sütaş Grubu Başkan Yardımcısı ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi Serpil Veral, kendi girişimcilik deneyimlerini ve iş dünyasında karşılaştıkları zorlukları katılımcılarla paylaştılar.
Girişimde Kadın Gücü Projesi: Eğitim, Mentörlük ve Destek
Girişimde Kadın Gücü projesi, 2021 yılında başlatılmış olup, 2024-2026 yılları arasında 81 ilde yüz yüze eğitimler düzenlemeyi ve çevrim içi platformlar aracılığıyla 6.500 girişimci kadına ulaşmayı hedefliyor. Proje kapsamında, girişimci kadınlara yönelik tasarım odaklı düşünme eğitimleri, podcast kayıtları, üretici kadınlar ile satın alma günleri, mentörlük programları ve ilham buluşmaları gibi çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. Ayrıca, projeye katılan 100 girişimci kadına, başarılı kadınlar ve alanında uzman kişiler tarafından mentörlük desteği sağlanacak.
TÜRKONFED Hakkında
TÜRKONFED, çatısı altında 31 federasyon ve 371 üye dernek ile 100 bini aşkın şirketi temsil eden, Türkiye’nin önde gelen iş dünyası organizasyonlarından biridir. Avrupalı KOBİ'lerin çatı örgütü olan SMEunited üyesi olan TÜRKONFED, ülke ekonomisinde önemli bir paya sahip olan birçok sektörü kapsayan geniş bir üye ağına sahiptir.
HABER: HABER MERKEZİ
Yorum yapın