Bandırma Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Mehmet Aytekin, Balıkesir’de düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerini ve iklime uygun tarım yöntemlerinin önemini vurguladı. Aytekin, sürdürülebilir tarım için yeşil ekonomiye geçişin gerekliliğine dikkat çekti.

AB destekli “İklime Uygun Tarım Projesi” kapsamında Balıkesir’de gerçekleştirilen Tarım ve Hayvancılık Fuarında düzenlenen “İklime Uygun Tarım Bereketli Yatırım” panelinde konuşan Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Aytekin karbon ayak izi, iklime uygun tarım ve iklim değişikliğine karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgiler verdi.

İKLİME UYGUN TARIMA DEĞİNDİ

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Aytekin, Balıkesir'de düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nda, iklime uygun tarım projeleri üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Aytekin, iklim değişikliği ve çevresel faktörlerin tarım üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, tarımsal üretimde sürdürülebilirlik için iklime uygun stratejilerin önemine vurgu yaptı.

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Aytekin, panelde yaptığı konuşmada, iklime uygun tarımın yalnızca bugünün ihtiyaçlarını karşılamadığını, aynı zamanda gelecekteki nesiller için de önemli bir strateji olduğunu belirtti. Artan nüfus, ekonomik faaliyetler, kentleşme ve çeşitlenen tüketim alışkanlıklarının doğal kaynaklar üzerinde oluşturduğu baskıya dikkat çeken Aytekin, bu durumun çevresel sorunları daha da derinleştirdiğini ifade etti. “İklime uygun tarım, çevreyi koruyarak ve üretkenliği artırarak, sürdürülebilir bir kalkınma modeli sunmaktadır” diyen Aytekin, yeşil ekonomi ve temiz enerji kullanımının, iklim değişikliğiyle mücadelede kritik bir rol oynayacağını söyledi.

“KARBON AYAK İZİ İLE İLGİLİ SEMİNER DÜZENLEDİK”

Son yıllarda sıkça gündeme gelen “karbon ayak izi” kavramına da değinen Başkan Yardımcısı Aytekin, sera gazı emisyonlarının atmosferdeki ısınma üzerinde etkili olduğunu ve bunun iklim değişikliğine yol açtığını söyledi. Karbon ayak izinin, ürünlerin üretimden tüketime kadar olan tüm aşamalardaki karbondioksit eşdeğeri salınımını gösterdiğini belirten Aytekin, ülkelerin temiz enerjiye yatırımlarını artırmasının çevresel ve ekonomik sorunları çözme adına önemli bir adım olduğunu vurguladı. Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları bakımından büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Aytekin, bu potansiyelin tam anlamıyla değerlendirilmesi için daha fazla yatırım ve teşvik gerektiğini söyledi.

Bandırma Ticaret Borsası tarafından düzenlenen "Karbon Emisyonlu Döneme Geçiş Hazırlık" seminerine de değinen Aytekin, burada karbon uzmanları ve yerel iş insanlarıyla birlikte, sınırda karbon vergisi gibi önemli konuları ele aldıklarını belirtti. Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Aytekin, karbon vergisinin ihracatçılar üzerindeki etkilerini, bölgedeki iş insanlarıyla paylaştıklarını ve bu konuda farkındalık yaratmaya çalıştıklarını söyledi.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TEDARİK ZİNCİRLERİNİ DE ETKİLİYOR”

2024 yılının, tüm zamanların en fazla aşırı hava olayına sahne olan yıl olarak kaydedildiğini belirten Başkan Yardımcısı Mehmet Aytekin, iklim değişikliğinin etkilerinin ülkemizde daha belirgin hale geldiğini söyledi. Özellikle artan sıcaklıklar ve düzensiz yağışların tarım ürünlerinde verim kayıplarına yol açtığını ifade eden Aytekin, bu durumun dünya çapında da benzer şekilde tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirterek Türkiye'de buğday, pamuk, mısır ve ayçiçeği üretiminde gözlemlenen verim düşüşleri, iklim değişikliğinin tarımda yaratabileceği tehditleri net bir şekilde ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.

AYTEKİN, TEDARİK ZİNCİRLERİNDE ZORLUKLARDAN BAHSETTİ

İklim değişikliğinin yalnızca üretimi değil, aynı zamanda lojistik ve tedarik zincirlerini de olumsuz etkilediğini belirten Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Aytekin, son yıllarda kuraklık nedeniyle önemli ticaret yollarında su seviyelerinin düşmesinin, tarımsal ürünlerin taşınmasını zorlaştırdığını söyledi. Panama Kanalı ve Çin’in Yangtze Nehri gibi önemli su yollarındaki bu değişiklikler, gıda arzını sınırlayarak fiyat artışlarına ve gıda güvenliği sorunlarına yol açmakta olduğundan bahseden Aytekin, bunun global ölçekte ciddi bir sorun haline geldiğini ve ticaretin sekteye uğramasına neden olduğunu belirtti.

HABER: BUSE ASLAN