2021 Tüm Emekliler Sendikası Balıkesir Temsilciliği tarafından emeklilerin sorunlarını gündeme taşımak ve çözüm bulmak amacıyla basın açıklaması düzenlendi. Yapılan basın açıklamasında emeklilerin mevcut ekonomi koşullarında geçinemedikleri belirtilirken; emekli maaşlarına zam yapılması istendi.
2021 Tüm Emekliler Sendikası Balıkesir Temsilciliği tarafından dün, Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda basın açıklaması düzenlendi. Gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Balıkesir Temsilcisi Bedri Arık, emeklilerin yaşadığı sorunları gündeme taşıdı.
Sözlerine ilk olarak İzmir’de geçtiğimiz günlerde çıkan bir yangın sonucu hayatını kaybeden 5 çocuğu hatırlatarak başlayan 2021 Tüm Emekliler Sendikası Balıkesir Temsilcisi Bedri Arık: “11 Kasım günü ülkemizdeki gelir adaletsizliğinin trajik bir sonucunu öğrendik; kahrolduk. 1 ve 5 yaş aralığında 5 çocuğumuz, beş canparemiz İzmir'deki yoksul konutlarında, başlarında anne ve babaları yokken çıkan yangında yaşamlarını kaybettiler. Çocuklarını, gençlerini koruyamayan bir toplumun geleceği tehlikededir. Mevcut iktidara sesleniyoruz. Bir an önce silkelenip bu büyük tehlikeyi bertaraf etmenin yollarını bulmak zorundasınız. Derhal neo-liberal politikalardan vazgeçerek sosyal devletin ilkelerini uygulayın” dedi.
EMEKLİYE DAHA FAZLA KEMER SIKIN DENİLİYOR
2025 bütçelerine göre emeklilerin daha fazla kemer sıkmasının istendiğini dile getiren Bedri Arık: “Biz bu hâldeyken meclise sunulan 2025 yılı bütçe taslağına baktık ve gördük ki, büyük bir pişkinlikle emekliye emekçiye kemerlerinizi daha fazla sıkın deniliyor. Bir eli yağda bir eli balda ekonomiciler, bize açlık ve sefaletin devamına razı olmamızı uygun görmüşler. Buna karşın büyük holdinglerin ve dolar milyarderlerinin rant ve faiz gelirlerini garanti etmeyi kendilerine görev saymışlar. Razı olmayacağız” diye söyledi.
YOLLARA DÜŞMEKTEN BAŞKA ÇARE BIRAKMADINIZ
Arık, konuşmasının devamında taleplerini yerine getirebilmek için emekliler olarak 30 Kasım 2024 günü Ankara Tandoğan’a gideceklerini belirterek, ‘bu yaşımızda yollara düşmekten başka çare bırakmadınız’ dedi. Arık, şöyle devam etti: “Yaz aylarında bile karnımızı zar zor doyururken, en ucuz gıda ürününe nasıl ulaşırım diye çabalarken, şimdi de elektrik doğalgaz faturalarıyla, odun kömür ödemeleriyle boğuşmaya başladık. Her şey ateş pahası. Sağlıklı beslenemiyoruz, yeterince ısınamıyoruz, bir kısmımız artık barınamıyoruz, sağlığımız tehlike altında, sağlık hizmetlerine vaktinde kavuşamıyoruz. Yıllardır feryat ediyoruz, duymuyorsunuz. Emekliye sağır olan kulaklarınız duysun diye bu yaşımızda yollara düşmekten başka çare bırakmadınız bize. 27 Kasım 2024'de başlayacağımız yürüyüşümüzü 30 Kasım 2024'de Ankara/ Tandoğan'a taşıyacağız.”
EMEKLİNİN BÜTÇESİ BARINMAYA YETMİYOR
Ülkemize gelen göçmenler nedeniyle en ücra köşedeki sağlıksız evlerin bile dolduğunu aktaran Arık, talep sonucu kira fiyatlarının arttığını ve emeklinin barınamadığını şu sözlerle anlattı: “Dünyanın her yerinde mütevazı da olsa geliri olan her insan bütçesine uygun bir konutta kiracı olabilir. Çok değil dört beş yıl öncesine kadar bizde de böyleydi. İktidarınızda ne oldu da emekçiler bu kadar sefil duruma geriledi, aylıklar kiraya bile yetmez oldu? Çünkü TOKİ'yi asli görevinden uzaklaştırdınız. Düşük gelirli yurttaşlara ferah, ulaşılabilir, uygun ödemeli konutlar üretmesini engellediniz. Bir de komşu devletlerin iç işlerine gereksiz yere müdahale ederek oralardan ülkemize milyonlarca göçmenin gelmesine yol açtınız. En ücra yerlerdeki en sağlıksız konutlar bile doldu taştı, yurttaşın bütçesi barınmaya yetmez oldu.”
UYGULAMADAN DERHAL VAZGEÇİN
Kayyım konularına da değinen Bedri Arık, kayyımların ülkeyi kaosa ve kargaşaya sürüklediğini, bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Arık: “İktidarınız, yarattığınız ağır tahribatı bir ölçüde gidermeye çalışan yerel yönetimlerin de elini kolunu bağlamaya çalışıyor. Sözde tasarruf tedbirleriyle bütçelerini kısıyor. Bu yetmezmiş gibi seçilmiş belediyelere kayyım atıyorsunuz. Anayasaya ve yasalara aykırı, ülkemizi kaosa ve kargaşaya sürükleyen, ulusun/halkın egemenliğini hiçe sayan bu uygulamalardan derhal vazgeçin” dedi.
MAAŞ ARTIŞLARINI MUTFAKTAKİ ATEŞİ SÖNDÜRECEK ŞEKİLDE YAPIN
Arık, 2025 bütçesindeki asgari ücret ve emekli maaş artışlarının mutfaklarda yanan ateşi söndürecek şekilde yapılması gerektiğini söyledi. Arık: “Dar gelirliler ile sermayedarlar arasındaki gelir uçurumunu giderin, herkese insanca yaşama koşullarını sağlayın. IMF-NATO politikalarına, serbest piyasacı vurgunculuğa hayır diyoruz, laik demokratik sosyal hukuk cumhuriyetinin gereklerini sağlamak için üstümüze düşeni yapmaya devam edeceğimizi emekçi halkımıza gururla duyuruyoruz. Orta vadeli programla halka kemer sıktırılmasına, emeklilerin yoksulluğa mahkum edilmesine; kaynaklarımızın rantiyeye, tefeciye, döviz milyarderlerine aktarılmasına hayır diyoruz. Vergide ve gelirde adalet diyenler olarak: “Herkesin karnı tok, sırtı pek, başı dik olsun, çocuklarımız ve torunlarımızla birlikte onurumuzla insanca yaşayalım'' dileğimizi gerçekleştirmek için, emekli bilgeliği ve onuruyla mücadeleye devam edeceğimizi duyuruyoruz” ifadelerine yer verdi.
TALEPLERİNİ SÖYLEDİ
Son olarak emekliler olarak hükümetten taleplerini Arık, şu şekilde anlattı: “Aylık bağlama oranı yeniden yüzde 70'e çıkarılsın. Güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilsin. En düşük emekli kök maaşı, en düşük memur maaşına eşitlensin. Emekli aylıkları bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellensin. Emekli, dul ve yetimlere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye ödensin. Derhal tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşlarına acilen 12 bin TL seyyanen zam ödensin. TBMM'de emekli sendikaları statü yasasının çıkarılsın. Toplu sözleşme yapma hakkımız anayasal güvence altına alınsın. İntibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin. Emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs. tüm sağlık kesintilerine son verilsin. Şehir içi tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın ve temel yaşama yetecek kadarı ücretsiz olsun. Banka promosyonu günün koşullarına göre değerlendirilsin, her yıl aylık artışına göre güncellensin. Konut sahibi olamayan emeklilere, TOKİ tarafından ucuz konut sağlansın. Emekliler konut sahibi olana kadar barınma yardımı yapılsın. Sosyal devletin gereği olarak dul ve yetim maaşı en düşük emekli aylığından az olmasın. Çalışan emeklilerden sosyal güvenlik destekleme primi adı altında yüzde 32'lik kesinti kaldırılsın. EYT sorununu çözmek için SGK sistemi kökten bir reformla yeniden düzenlensin.”
HABER: BUSE ASLAN
Yorum yapın