Türk sanayisinin öncü ismi, Balıkesirli iş insanı BEST A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, “Ticaretin Yüzyılı” panelinde şehrin acı gerçeğini açıkça dile getirdi. Yırcalı, şehrin sosyal hayatının eskiye göre gerilediğini ifade ederken turizm ve sanayide gelişmenin sosyal hayatla mümkün olabileceğine dikkat çekti.
Türkiye'nin tek, "Anadolu Beyi" unvanına sahip iş insanı BEST A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı Balıkesir Ticaret Odası (BTO)’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı dolayısıyla düzenlediği “Ticaretin Yüzyılı” paneline konuşmacı olarak katıldı.
Ticaret Odası Barış Aydın Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen panelde konuşmacılar içinde ilk olarak söz alan Yırcalı, Balıkesir’in önemli bir eksiğini iş dünyasının adeta yüzüne vurdu. Yırcalı, yatırımcı ve beyaz yaka yöneticilerin yatırım yaptığı şehirlerde ulaşım kadar çocuklarının okuyacağı okul ve sosyal hayata önem verdiklerini belirtti. Balıkesir sosyal hayatının geçmişe bakıldığında günümüzde beklentileri karşılayamadığını işaret eden Yırcalı, iş dünyasının bu konuya dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
Yırcalı, bu konuda yaptığı konuşmada özetle şunları dile getirdi: “Balıkesir’in ticareti son 10-20-30 senede dahi çok önemli gelişmeler olduğunu biliyoruz. Fakat Balıkesir’in önemli bir eksikliği olduğunu belirtmek istediğim bir konu var.
Balıkesir’imizin sosyal hayatı bizim istediğimiz gibi mi diye kendimize bir sormalıyız. Bizim eski senelerdeki Balıkesir’imizin sosyal hayatını özlüyor muyuz? Çünkü Balıkesir’i hareketli bir hale getirebilmek için üniversite ve sanayi kuruluşlarımız çok önemli. Ama buraya gelen, burada yaşamak, yatırım yapmak isteyen insanlar üniversiteyi soruyor. Çocuğunun gideceği liseyi, kalacağı yerin durumunu soruyor. Akşama bir yere gidip sosyal temasta bulunabileceği bir yer soruyor. Biz bunları Balıkesir olarak, kuruluşlar olarak bunları tam manasıyla yerine getirmezsek bizim bir kanadımız eksik olur. Bunu telafi etmemiz lazım.
Eski kültür hareketliliğimizi geliştirmemiz lazım. Mesela Kuva-yi Milliye Müzesi’nin çok mütevazı olduğuna kanaat getiriyorum. Yeteri kadar konferanslarımız, sergilerimiz, lokantalarımız, müşterek yerlerimizin olmadığına kanaat getiriyorum. Turizm, sanayi şehri olmak, kendi hayatımızın daha iyi olmasını istiyorsak bunlara bence dikkat etmemiz lazım. Bilhassa genç arkadaşlara hitap ederek söylemek istiyorum; hem kendimiz için hem çocuklarımız için hem geleceğimiz için bu eksikliğimizin giderilmesinde öncü olmanızı rica ediyorum.”
Haber: İlkan Toprak
Yorum yapın