BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği 24 Şubat 2025 Pazartesi günü yaptığı toplantı ile Balıkesir ekonomisinin katma değer üretimi açısından büyük öneme sahip olan ihracat faaliyetlerini ve ihracatta yaşanan gelişmeleri ele aldı. Balıkesir’in ilgili kurumları ile birlikte ihracatını arttırmak adına projeler ve yol haritaları üretme çalışmaları sürdüren BASİAD veriler ışığında ihracatı ele aldı. 2024 Yılını 1 Milyar 102 Milyon 300 Bin Dolar bandında ve ülke genelinde 23. Sırada tamamlayan Balıkesir’in hedefi ihracatta kilogram bedeli, ihracatta yüksek teknoloji ürünü yüzdesi ve ihracat yapan firma sayısını arttırmak.

Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği Balıkesir ekonomisi adına büyük önem arz eden ihracat konusunu ele aldı. Balıkesir ihracatı son veriler ve gelişmeler ışığında değerlendirilerek katma değeri arttırmak için neler yapılabileceği irdelendi. BASİAD Yönetimi tarafından 2024 yılını 1 Milyar 102 Milyon 300 Bin Dolar bandında tamamlayan Balıkesir ihracatında dolar bazında yaşanan artış memnuniyet ile karşılanırken; geleceğe yönelik adımlar içerik irdelenerek ele alındı. Balıkesir’in ülke ihracatında dolar bazındaki rakamsal büyümeye rağmen uzun yıllardan bu yana süre gelen 23. Sırada yer alması, ihracatta kg fiyat artışı ve ihracat ürünlerinde teknoloji kullanımı ve bu alanlara katkı verilmesi için neler yapılabileceği değerlendirildi. Toplantı başlangıcında 2024 yılı Ocak Ayında 100 Milyon 623 Bin Dolar olan Balıkesir ihracatının 2025 yılı Ocak Ayında 86 Milyon 524 Bin Dolar olarak gerçekleşmesinin Balıkesir’in tüm ilgili kuruluşlarının radarına alınarak düzeltilmesi ve iyileştirilmesi yönünde çalışmalara işaret ettiği dile getirildi. 2025 Yılı Ocak Ayında bir önceki yılın Ocak Ayına göre çimento, cam, seramik – demir ve demir dışı metaller – kuru meyve ve mamülleri – su ürünleri – zeytin yağı ürünlerinde dikkat çeken çok yüksek oranlı azalışlar yaşandığı ve zeytin yağında meydana gelen yüzde – 81,8 oranındaki azalışın dikkat çekici olduğu söylendi. Çimento ve demir sanayinin karbon salımına bağlı yeşil enerji dönüşümlü ve bunlara bağlı gümrük rejimi düzenlemeleri, gıda ürünlerinde pestisit oranına bağlı gelişmelerin olumsuz geri dönüşlerinin yüksek dikkatte ilgiye muhtaç olduğu söylendi.

Konuyu değerlendiren BASİAD Başkanı Selçuk Savaş uzun yıllardan bu yana Balıkesir’de ihracat ile ilgili kurum, kuruluş ve işletmelerin katma değer artışı için odaklandığını fakat çok daha fazla efor sarf edilmesi ihtiyacının gözüktüğünü söyledi.

BASİAD Başkanı Selçuk Savaş: “Balıkesir’de ihracat konusunda katkı veren tüm birimler ortak bir mücadelenin içinde. Amacımız ihracatta değer artışını yakalamak. Özellikle ülke genelindeki sıramızda ilerleme kaydetmek, ihraç ettiğimiz ürünün kilogram fiyatında artış ve ihraç ettiğimiz ürünlerde kullandığımız teknolojide yüksek teknolojiye doğru bir evrilmenin peşinde koşuyoruz. Geçen ay ihracat verilerimiz bizleri tekrar ihracat konusuna odaklanmaya itti. Özellikle bazı sektörlerde, iklim değişikliğine, karbon salımına, bunlara bağlı ithalat rejim değişikliklerine ve tarımsal üretimdeki üretim metodolojisine çok daha dikkatle odaklanmalı ve yeni stratejiler belirlemeliyiz. BASİAD olarak bu alanlarda projeler ile çalışmaları yürütüyoruz. Özellikle ihracat yapan firma sayısını arttırmak ve ülke sıralamasında Balıkesir’in konumuna pozitif katkı verebilecek yeni programlamaların peşinde koşmaktayız. İlk aşamasını tamamlayarak imzalarını attığımız ve son onay sürecini beklediğimiz 7 ülke ortaklı projemizin gerçekleşmesi durumunda pozitif anlamda Balıkesir’in ihracat yapan firmalarına çok büyük destek vermeyi planlıyoruz. Var gücümüz ile Balıkesir ihracatına odaklanmak hepimizin görevidir.” Dedi.

 

HABER: BÜLTEN