GÜNMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Funda Seçil Dedeoğlu, 2025 yılı Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Dedeoğlu, ülke ekonomisindeki bazı başarıların altını çizerken, gelecekte atılması gereken adımlar konusunda dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNMARSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Funda Seçil Dedeoğlu 2025 Yılı Türkiye Ekonomisi ile ilgili görüşlerini açıkladı.

Başkan Funda Seçil Dedeoğlu; Ülke Risk Primi, Merkez Bankası rezervleri ve cari açık anlamında pek çok başarıya işaret ederken; para politikasının daha uyumlu bir mali politika ve yapısal reformlarla desteklemesinin gerektiğini söyledi.

GÜNMARSİFED Başkanı Dedeoğlu, Ülke Risk Priminin, Merkez Bankası rezervleri ve cari açık anlamında pek çok başarı elde edildiğini ifade etti. Enflasyonu düşürmenin ilk aşamasında ilerleme sağladıklarını belirten Funda Seçil Dedeoğlu, şimdi daha zorlu bir sürecin başladığını söyledi. Dezenflasyon sürecinin 2025’te de devam edeceğini sözlerine ekleyen GÜNMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Funda Seçil Dedeoğlu, hedefledikleri seviyelere ulaşabilmeleri için bütüncül bir bakış açısıyla hareket ederek para politikasını daha uyumlu bir mali politika ve yapısal reformlarla desteklemeleri gerektiğini ifade etti. Enflasyonla mücadele konusunda sağlanan toplumsal mutabakatı bozacak adımlardan kaçınılması gerektiğini söyleyen Başkan Dedeoğlu, para politikasının doğru işleyişinden ve Merkez Bankası bağımsızlığından ödün verilmemesi, gelirler ve maliye politikasını da içeren daha kapsamlı bir uzun vadeli program tasarlanması, enerji ve tarım-gıda gibi sektörlerde ihtiyaç olan reformlar yapılması gerektiğini aktardı.

Açıklamalarının devamında konuşan GÜNMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Funda Seçil Dedeoğlu; “Maliye politikası tarafında özellikle kamuda tasarruf ve kayıt dışı ile mücadelede daha güçlü adımlara ihtiyaç duyuyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele konusunun son dönemde kamunun da gündemine ciddi şekilde girmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. GÜNMARSİFED olarak bu konuda alınacak önlemlere daha önce olduğu gibi bundan sonra da destek olmaya devam edeceğiz. Kayıtlı mükellefler için vergi oranlarının artırılması veya bu mükelleflere ek vergiler yüklenmesinden ziyade vergilendirilmeyen alanlara yönelik vergi getirilmesini, vergi adaletine zarar veren af uygulamalarından kaçınılmasını, vergi denetimlerinin öncelikle kayıt dışı alanlara odaklanmasını son derece önemsiyoruz. Her ne kadar öncü veriler yavaş bir toparlanmaya işaret etse de, sanayi üretimi geçtiğimiz dönemde baskı altında kaldı” dedi.

Reel kesim bilançolarında bir miktar bozulma yaşadıkları bir süreçten de geçtiklerini söyleyen Başkan Dedeoğlu, bir yandan faiz, kur, enflasyon meselelerine kafa yorarken, diğer yandan dijital dönüşüme yeterince güçlü şekilde entegre olamadıklarını belirtti. Önümüzdeki dönemde otomasyona, insan kaynağına, markaya yatırım yapmazlarsa verimliliklerini arttıramayacaklarını vurgulayan GÜNMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Funda Seçil Dedeoğlu, rekabetçilik avantajını kaybedeceklerini söyleyerek; “Kalıcı, sürdürülebilir, doğru bölüşülmüş refahın ve ekonomik kalkınmanın sağlanması için hem çok daha köklü reformlar gerekiyor hem de sanayinin bakış açısının değişmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde beklentimiz; hukuk devletinin, yargı sisteminin ve demokrasinin güçlendirilmesi, hukuki öngörülebilirliğin sağlanması ve piyasa ekonomisi ilkeleri ile uyumlu politikalar geliştirilmesi, kurumsal kapasite ve bağımsızlığın artması, verimlilik ve rekabetçiliğin artması için teknolojik dönüşümün desteklenmesi, sanayide yeşil dönüşümün esas alınması, kayıt dışı ekonomi ile daha etkin bir mücadele. Bu alanlara ciddi şekilde eğilmediğimiz sürece kısa vadede elde ettiğimiz başarıları uzun vadeli kazanımlara dönüştürme şansımız olmayacak” sözlerini sonlandırdı.

 

 

HABER: BUSE ASLAN