Düne kadar Balıkesir’e fabrika kurması için yatırımcının peşinde koşan Balıkesir, ulaştığı konumla beraber yatırımcı ayıklar oldu. Ağır metaller ile çevreyi kirleten, suyu fazla tüketen, vergi dairesini Balıkesir’e taşımayan yatırımcı boşuna Balıkesir’e gözünü dikmesin. BTO Başkanı Rahmi Kula, katma değerini Balıkesir’e bırakan, kaydını Balıkesir Vergi Dairesi’ne taşıyan yatırımcıya pozitif ayrımcılık tanıyacaklarını açıkladı.

Balıkesir Dönüşüm Kongresi sona erdi. Kongrenin ikinci gününde TOBB Balıkesir İl Genç Girişimciler Kurulu İl Başkanı Ceyhun Ercan moderatörlüğünde yapılan “Kent Kalkınmasında İş Dünyasının Rolü” başlıklı oturumuna konuşmacı olarak katılan Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir’in yıl yıl ihracat rakamları hakkında bilgiler paylaştı.

Önümüzdeki 4 yıl içinde Balıkesir ihracatının 2 milyar doları geçeceğini söyleyen BTO Başkanı Kula, Balıkesir’e yatırım yapacak firmalar noktasında ise artık seçici olduklarını ifade etti.

“KOYDUĞUMUZ İLK HEDEFİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Başkan Kula, yaptığı konuşmada özetle şunları dile getirdi: “Biz 2018 yılında göreve geldiğimizde bütün iş dünyası olarak 2023 yılı için 1 milyar dolar hedef koyduk. 2022 yılı sonunda 1 milyar 77 milyon dolar ihracat yaptık. 575 milyon dolar civarında olan ihracatımızı 1 milyar 77 milyon dolara çıkardık.

Şimdi geriye dönecek olursak 15 sene önce Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde kim olursa olsun gel gözüyle bakıyorduk. Her türlü yatırımcıya yeter ki Balıkesir’e yatırım yapsın da nasıl olursa olsun gözüyle bakarken bugün çok şükür Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi hem ulusal hem uluslararası yatırımcıları çeker vaziyete geldi.

Bugün Şişecam, Kalekim, Filli Boya’nın dışında ben ismini söylemeyecektim esasında gizlilik vardı ama bütün şehir öğrendi Nestle de şimdi burada çok büyük bir yer aldı. Orada güzel bir tesis yapıyor. Buna benzer uluslararası yatırımcılar da Balıkesir’e yatırım yapmak için burayı radarlarına aldılar ve sürekli arsa tahsisi için görüşmeler yapıyoruz.

Biz ihracatımıza baktığımızda geçen yıla kıyasla şuanda ekonomik koşullara göre geçen seneye göre aynı seviyede gidiyoruz ancak ben yılın ikinci çeyreğinde ihracatımızın bir önceki yıla göre artış göstereceğini düşünüyorum. Geçen sene 1 milyar 77 milyon dolar olan ihracatımızı bu sene 1 milyar 200 milyon dolar civarında kapatacağız diye hedefliyoruz.

 

“BALIKESİR ATAĞA KALKMAYA HAZIR”

Organize sanayi bölgesinde Valimiz, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız, Nazmi Başkanım, Hüseyin Bekki ile birlikte organize sanayi bölgesinin büyümesi ve oraya daha nitelikli firmaların gelmesi için sürekli çalışıyoruz ve Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi bugün altyapısını tamamlamış, Türkiye’deki en önemli ve en büyük organize sanayi bölgelerinden biri. Gümrük Müdürlüğümüz geçen sene Mayıs ayında hizmete girdi. Yine karşısında Gökköy Lojistik Merkezi’miz var, burayı da daha aktif hale getirmemiz gerekiyor. Bandırma ve Aliağa Limanı’na yakınız. Bu çok büyük bir avantaj. İstanbul – İzmir Otoyolu’nun tam arasındayız. Çanakkale Köprüsü’nün açılmasıyla birlikte o ara yol da yapılırsa Çanakkale Köprüsü de Balıkesir’in Avrupa’ya yüzü olarak burayı görüyoruz. Jeopolitik olarak 25 milyon nüfusun ortasında Balıkesir gerçekten atağa kalkmaya hazır bir il.

Bu salonda çoğu kişi sanırım hemşehrimiz. Biz gelişmiş değil, gelişmekte olan bir iliz. Hakikaten gidecek çok yolumuz var. Ama ben bunu bir dezavantaj olarak değil, avantaj olarak görüyorum. Çünkü etrafımızdaki gelişmiş illere baktığımızda kontrolsüz ve hızlı bir şekilde büyüdüler. Yanı başımızdaki Bursa ‘Yeşil Bursa’ olarak adlandırılıyorken artık yeşilliği kalmadı.”

 

“KAYDINI BALIKESİR VERGİ DAİRESİNE

TAŞIYANA POZİTİF AYRIMCILIK”

Balıkesir ihracatının her geçen gün kurulan yeni fabrikalar ile birlikte arttığına dikkat çeken Başkan Kula, bu süreçte OSB yönetim kurulu olarak seçici davrandıklarını söyledi. Kula, bu konuda sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bizler bu genel sanayiyi OSB yönetim kurulu olarak firmalar geldiğinde biz çevreye duyarlılığına, havayı ne kadar kirlettiğine, ne kadar su tükettiğine, kullandığı suyun ne kadarını deşarj ettiğine, arıtma parametrelerine bakıyoruz hatta ve hatta Balıkesir Vergi Dairesi’ne getirirse o firmalara da öncelik tanıyoruz. Çünkü İstanbul’daki bir vergi dairesine kayıtlı firma eğer çok katma değerli ürün üretmiyorsa, çevreyi kirletip suyumuzu kullanıyorsa buraya bir şey kazandırmıyor. Eğer o firmalar kayıtlarını Balıkesir Vergi Dairesi’ne taşırsa pozitif ayrımcılık tanıyoruz.

Ben önümüzdeki 4 yılda Balıkesir ihracatının 2 milyar doları geçeceğini düşünüyorum. Bu hedefi de ben çok rahat geçeceğimizi düşünüyorum. Şimdi bazen 1-2 çok büyük rakam değil gibi gözüküyor ama milyarı konuşuyoruz. Bunu da altını çizerek ifade etmek istiyorum. Bir de bu rakamlar Balıkesir Ticaret Odası’na kayıtlı firmaların yaptığı rakamlar. Şişecam’ın ihracatı bu rakamlara dahil değil. Onu da eklediğimizde biz 2 milyar doların üzerindeyiz. İnşallah Balıkesir önümüzdeki süreçte üretimin artmasıyla birlikte genişleme alanındaki bu firmaların üretimi devreye girmesiyle birlikte ihracatımızı çok daha hızlı bir şekilde yukarıya taşıyacağız.”

 

HABER: İLKAN TOPRAK