Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, Balıkesir sanayisinin önceliklerini “Balıkesir Dönüşüm Kongresi”nde sıraladı. Başkan Yarış eğitim, yeşil dönüşüm ve yapay zeka konusuna öncelik verdiklerini ifade etti ve ekledi: “Bunlar olurken ayrıca nitelikli göçe ihtiyacımız var.”

Balıkesir Dönüşüm Kongresinde bir konuşma yapan Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, Balıkesir sanayisinin durumunu özetleyip şehirde sanayi adına yapılması gerekenleri anlattı.

Kongrenin “Kent Kalkınmasında İş Dünyasının Rolü” başlıklı oturumunda konuşan Başkan Yarış, sanayinin önceliklerini 3 ana başlık altında dinleyenlere aktardı. Mesleki eğitim, yeşil dönüşüm ve yapay zeka konularının kendileri için öncelik arz ettiğini ifade eden Yarış, konuşmasında Balıkesir sanayisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücüne de ayrı bir konu olarak dikkat çekti.

Başkan Yarış’ın konuşması aynen şu şekilde:Balıkesir coğrafi yapısının ve ikliminin elverişli olması nedeniyle tarım ve hayvancılığa dayalı olmakla birlikte, bölgemizde sentetik dokuma, oto yan sanayi, elektrik makinaları, maden, kimya ve orman ürünleri sanayisi gelişmiştir. İlimizde sanayi kuruluşlarının yaklaşık yüzde 34’ü gıda sektöründe üretim gerçekleştiren firmalardan oluşmaktadır. İlimizde 7 adet organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. Bunların ilki ve en büyüğü Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’dir.

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi, karma OSB yapısında olup, bugün üretim yapan 164 fabrikası vardır ve 19 bin istihdam sağlamaktadır. İlçelerimizde bulunan diğer organize sanayi bölgelerimizde ve sanayi tesislerinde toplam 65 bin kişi istihdam edilmektedir.

Genişlemekte olan Balıkesir Organize Sanayi Bölgemizin 64 firmamıza yer tahsisi yapılmıştır ve organize sanayi bölgemiz 2 buçuk misli büyüyecek ve 40 bin kişiye istihdam sağlayacaktır. Organize sanayi bölgelerimizde yeni yatırımlar devam etmektedir.

Bildiğiniz üzere Balıkesir Organize Sanayi Bölgemizde Şişecam, Filli Boya, Kalekim, HEK Gıda gibi farklı sektörlerde öncü kuruluşlar yatırımlarını yakın zamanda tamamlayıp üretime geçmişlerdir. Nestle, Sartan Ambalaj, Eyüp Sabri Tuncer gibi ulusal ve uluslararası firmalara da yer tahsisi yapılmış olup bunlar da inşaatlarına başlamış durumdadır.

Gıdadan otomotiv yedek parçasına, ana metal sanayisine kadar farklı türlerdeki yatırımcılar, son dönemlerde üretime geçmiş durumdadırlar.

Her sektörden yerli ve yabancı yatırımcı Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım yapmak için bu bölgeyi ziyaret etmektedir. Bizler, katma değeri yüksek, doğa dostu ve çevreye duyarlı yatırımcıların yatırım yapması için çaba sarf etmekteyiz” dedi.

 

YENİ YOL HARİTASI

3 ANA BAŞLIKTA TOPLANDI

Sanayi olarak 3 ana başlık önceliğimiz. Birincisi mesleki eğitim. Sanayisi büyüyen bir şehrin önceliği kesinlikle istihdam edilecek personeldir. Göreve geldiğimizden bu yana meslek liselerinin altyapısını güçlendirmeye, öğrencilerimize burs ve ulaşım desteği sağlamaya çalışıyoruz. Şehrimizin sanayi bölgeleri her türden yatırımcı için cazip. Ancak yatırımcının ilk sorusu: yeterli insan kaynağı var mı? Bu nedenle birinci önceliğimiz meslek eğitimi ve insan kaynağı.

İkinci başlık ise: yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik. Tüm firmalarımızın bu konuda çalışma yapması için Ticaret Odamız, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, BASİAD gibi paydaşlarımızla işbirliği içerisinde çalışmalar yürütmekteyiz.

Son olarak gündemimizdeki yapay zeka var. İş dünyasını, yapay zeka için bir an önce hazırlık yapması görüşündeyiz. Önümüzdeki dönemde de bu konuda gerekli bilgilendirmelerde bulunacağız.

İlimizde son 5 yıllık nüfus artışı yüzde 3,5. Türkiye İstatistik Kurumu’nun son yayınladığı istatistiklere göre nüfusa oranla en çok emekli şehrimizde yaşamakta olup, emekli oranı yüzde 28. Girişim alanlarının arsaların tamamı devreye girdiğinde, diğer ilçelerimizdeki sanayi bölgelerimizde genişlemeye devam ediyor.

Sanayimiz büyürken bunun yanında ticaretimiz, hizmet sektörümüz de büyümekte. Ayrıca turizm sektörümüzde son 5 yılda hızla büyümektedir. Tüm bu alanlarda çalışacak personele ihtiyacımız vardır. Dolayısıyla nitelikli göç almak zorundayız. Çünkü nüfusumuz artmıyor. Bu istihdamın şehrimize gelebilmesi için ucuz konut ve alanlarının yaratılması, sosyal alanların artırılması, gelecek yeni personelin barınma ihtiyacına paralel olarak okul, hastane, kreş gibi donatılar için alanlar açılması gerekmektedir.” Dedi.

HABER: İLKAN TOPRAK