Okulların açılmasına kısa bir süre kala alışveriş telaşına giren veliler, okul kıyafeti satan mağaza ve kırtasiyelere akın ediyor. Veliler, yaptıkları alışverişlerde bir öğrenci için ortalama olarak kıyafet ve kırtasiye için kasada 4 bin lira ödeme yapıyor.

2024 – 2025 Eğitim Öğretim sezonu için ilk ders 9 Eylül Pazartesi günü çalacak. Okulların açılmasına kısa bir süre kalması nedeniyle de kırtasiye ve kıyafet mağazalarında yoğunluklar başladı.

Okul hazırlığı için alışverişe gelen veliler, çocuklarının ihtiyacı olan çanta, defter, kalem, suluk gibi pek çok malzeme için mağazaları dolaşarak en uygun fiyatlı ürünleri arıyor.

Fiyatların günden güne yükselmesi okul kıyafetlerini ve kırtasiye ürünlerini de etkiledi. Geçtiğimiz sene çok daha uygun fiyatlara yapılan okul alışverişleri bu yıl velilerin ceplerini yakıyor. Şu anda bir öğrenci için ortalama olarak kıyafet ve kırtasiye alışverişleri ortalama 4 bin lira tutuyor.

Konu ile ilgili gazetemiz muhabirine konuşan Kırtasiyeci Mehmet İkiz, kırtasiye sektörü hakkında değerlendirmelerde bulundu.  İkiz, kırtasiye ürünlerinde fiyat çeşitliliğinin çok fazla olduğuna dikkat çekerek kırtasiye alışverişlerinin bir öğrenci için ortalama olarak 2 bin 500 lira tuttuğunu söyledi.

KIRTASİYE ÜRÜNLERİNDE
ÇOK FAZLA FİYAT ÇEŞİTLİLĞİ VAR

Açıklamalarına ilk olarak kırtasiye ürünlerindeki fiyat çeşitliliği hakkında konuşan İkiz: “Kırtasiye ürünlerinde çok fazla fiyat çeşitliliği var. Çin menşeili ürünlerin fiyatları uygun, Avrupa’dan gelen ürünlerin ise fiyatları biraz daha pahalı oluyor. Bu da tamamen müşterinin istediği kaliteye göre belirleniyor. Marka ürünler kaliteli olduğu için fiyat olarak da pahalı oluyor” dedi.

EN ÇOK KALİTELİ ÜRÜNLER TERCİH EDİLİYOR

Kaliteli ürünlerin pahalı olmasına rağmen daha çok tercih edildiğini aktaran Mehmet İkiz: “Kırtasiye ürünleri hayatın bir gerçeği. Her alanda fiyatlar arttığı gibi kırtasiye ürünlerine de zam geliyor, fiyatlar artıyor. Ama hem dar gelirli hem zengin aileler evlatlarının geleceği için kesinlikle ödün vermiyorlar. En iyisini almaya gayret ediyorlar. Eğitime verilen yatırımın geri geleceğini bildikleri için veliler, mümkün olduğu kadar ürünlerin en pahalısını ve en iyisini almaya çalışıyorlar. Bizim raflara koyduğumuz ürünlerden en önce pahalı ve marka olanlar satılıyor. Daha sonra ucuzlar satılmaya başlıyor. Çünkü ucuz ürünler, kısa zamanda bozulup yıpranabiliyor. Bu durumda da yeniden bir ürüne ihtiyaç duyuluyor” diye söyledi.

KIRTASİYE SEPETİ 2 BİN 500 LİRA

Sözlerinin devamında ortalama ürünlerden oluşan bir kırtasiye sepetinin 2 bin 500 lira olduğunu söyleyen İkiz, şöyle devam etti: “Kırtasiye ürünlerinde çok fazla fiyat çeşitliliği mevcut. Ama şuanda ortalama A’dan Z’ye bir kırtasiye alışverişi: ortalama 2 bin ila 2 bin 500 lira tutuyor. Bu fiyatı daha da aşağıya çekmek elbette mümkün. Daha az kaliteli ürünlerden oluşturacağımız bir kırtasiye sepeti ile bin 500 liralara kadar fiyatı düşürmek mümkün. Ama bunun ideli ve ortalaması 2 bin ila 2 bin 500 lira.”

ZİNCİR MARKETLER, KIRTASİYELERİN İŞLERİNİ ETKİLİYOR

Öte yandan kırtasiyelere nazaran çok daha uygun fiyatlarla kırtasiye ürünlerini vatandaşlara satan zincir marketlerin işlerini büyük ölçüde etkilediğini de dile getiren İkiz: “Zincir marketler kırtasiye ürünlerini sezonluk satıyor. Raflarını da bu ürünlerle meşgul edemiyor, hızlı bir şekilde paraya çevirmesi gerekiyor. Onun dışında benim bir mağazam var, onların 20 bin mağazası var. Benim bir düzine aldığım kalemi adam 20 bin düzine alıyor. Dolayısıyla ithalatçının ithalatını ya da komple fabrikayı kapatıyor. Bunların alım gücü fazla. Daha ucuza mal ediyor. Benim 35 metrekare mağazamda 3 kişi çalışıyor, onların 250 metrekare mağazasında 3 kişi çalışıyor. Bu durum bizim işleri çok fazla etkiliyor. Ama ne oluyor? Onlar bir ay sonra tezgahlarını boşaltıyor, müşteriler yine bize geliyor. Biz de ürünlerde indirimler yapıyoruz. Gelen müşterilerimiz mağdur etmemek için elimizden geleni de yapıyoruz. Onlar fiyat ve satış odaklı, biz ise daha çok müşteri memnuniyeti odaklı çalışıyoruz” diye söyledi.

OKUL KIYAFETLERİ ORTALAMA BİN 500 LİRA

Tanık Okul Giyim sahibi Erol Tanık ise bir öğrencinin kıyafet verişi hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Tanık, bir öğrencinin kıyafet alışverişinin bin 500 lira tuttuğunu dile getirerek şu ifadelere yer verdi: “İşlerimiz gün geçtikçe hızlanıyor. Okul kıyafetleri sezonunu açtık, müşterilerimiz gelmeye başladı. Müşteriler eksiklerini yavaş yavaş almaya başladı. Şuanda bir İlkokul öğrencisinin 4 parça kıyafeti ortalama bin ila bin 300 lira arasında değişiyor. Bu alışverişin içerisinde: Kısa kollu, uzun kollu tişört, kazak, hırka, pantolon oluyor. Ortaokul grubundaki kıyafetler: 3 parça olarak ortalama bin 200 lira, lise grubu fiyatları ise 3 parça için bin 350 ila bin 400 lira tutuyor. Kısaca bin - bin 500 lira arasında bir maliyet tutuyor diyebiliriz.”

HERKES İHTİYACINA GÖRE ALIŞVERİŞ YAPIYOR

Geçtiğimiz yıla göre okul kıyafetlerinde ciddi bir artış yaşanmasa da artık müşterilerin sadece ihtiyaca yönelik alışveriş yaptığını anlatan Tanık: “Okul kıyafetlerindeki fiyatlarda da geçen seneye göre yüzde 30’a yakın bir yükseliş var. Geçen sene bu fiyatlar 850 lira civarındaydı. Fiyatlar, vatandaşa yüksek geliyor. Müşteriler genelde ihtiyacına göre alışverişi yapıyor” dedi.

HABER: BUSE ASLAN