Balıkesir’de roman vatandaşlar ile dezavantajlı grupların yoğun olarak yaşadığı, iç ve dış göçün, kadına yönelik şiddetin ve toplumsal olayların yoğun olduğu sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin düşük olduğu yerleşim yerlerindeki vatandaşlara yönelik 3 ilçede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Sosyal Dayanışma Merkezi (SODAM) ile Aile Destek Merkezi (ADEM) 9 ilçede hizmet vermeye başladı.

Altıeylül, Edremit ve Gönen ilçelerinde bulunan Sosyal Dayanışma Merkezleri (SODAM); vatandaşların toplumsal entegrasyonlarını sağlamak üzere psikososyal, sosyokültürel, mesleki, sanatsal ve kişisel gelişimlerini sağlamaya yönelik faaliyetler gerçekleştiriyor.

Bandırma, Bigadiç, Burhaniye, Dursunbey, İvrindi, Karesi, Kepsut, Sındırgı ve Susurluk ilçelerinde bulunan Aile Destek Merkezleri (ADEM) ise; terörizm, madde bağımlılığı, kadına yönelik şiddet, çocuk ihmal ve istismarıyla mücadele kapsamında vatandaşlara yönelik devlet-millet kaynaşmasının sağlanması, aile bütünlüğünü tehdit eden unsurlardan korunması, milli ve manevi değerler ile toplumun değer yargılarını muhafaza etmek üzere psikososyal, sosyokültürel, mesleki ve kişisel yönden gelişimlerinin, toplumsal entegrasyonlarının sağlanması amacıyla faaliyetler gösteriyor.

Kaymakamlıklar bünyesinde açılan ve aktif olarak 563 kursiyerin eğitim aldığı merkezlerdeki kurslar, kursiyerlerin talepleri doğrultusunda belirlenmekte olup, şu anda; “Dikiş, Kuran-ı Kerim, El Sanatları, Sepet ve Hasır Örme, Ahşap Boyama, Okuma/Yazma, Tel Kırma, Çanta Yapımı, Amigurumi ve Fadime Bebek Yapımı, Epilasyon/Depilasyon, Çocuk Gelişimi, Tekstil, Turistik ve Hediyelik Eşya ile Teorik Aşçılık” kursları devam ediyor.

Belirli dönemler halinde uygulanan kursların sonunda kursiyerlere sertifika verilmekte olup, kurs sonu kermesi ve sergilerin açılması, kursiyerlere çeşitli eğitsel geziler düzenlenmesi de merkezlerde yapılan faaliyetler arasında bulunuyor.

Hiçbir ücret alınmayan kurslarda, kursiyerlerin kullandığı tüm eğitim malzemeleri de yine proje kapsamında karşılanmakta olup, ayrıca kursiyerlere ücretsiz öğle yemeği verilmesi, düzenli katılım sağlayan kursiyerlere teşvik ödemesi yapılması, küçük çocuğu olanlar için kreş ve ana sınıfı eğitimlerinin verildiği oyun odası hizmeti gibi uygulamalar da merkezlere olan ilgiyi arttırıyor.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına bağlı olarak faaliyet yürüten merkezlerde toplam 36 koordinatör, eğitmen ve yardımcı personel görev yapıyor.

BALIKESİR’E HAYIRLI OLSUN

Merkezlerin kuruluş aşamalarını ve çalışmalarını yakından takip eden Vali Hasan Şıldak yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi: “Toplumumuzda asıl en uzatılması gereken bu merkezler vasıtasıyla 12 ilçemizde çok güzel çalışmalar gerçekleştiriliyor. Kaymakamlarımız ADEM ve SODAM olarak adlandırdığımız merkezlerin kuruluşu ve yapılanması konusunda büyük gayret gösterdiler. Onları tebrik ediyor ve bu güzel uygulamanın Balıkesir'e hayırlı olmasını diliyorum.”

Vali Şıldak geçtiğimiz günlerde Gönen Sosyal Yardımlaşma Merkezi ve Burhaniye Aile Destek Merkezini ziyaret etmiş, Karesi Aile Destek Merkezinin ürün sergisine katılmıştı.

Haber: Uğur Yazıcı