Kendisi de bir hukukçu olan Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Hukuk Fakültesinde okuyan geleceğin adalet sağlayıcıları için duruşma salonlarını okula taşıdı. Öğrenciler Balıkesir Üniversitesi Hukuk Fakültesine kurulan “sanal mahkeme” ile hem öğrenip hem davaları değerlendirip uyguluyorlar.

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Hukuk Fakültesi bünyesinde kurulan sanal mahkemede öğrenciler ilk birebir uygulamalı eğitimlerini gerçekleştiriyor.

Sanal mahkemenin öğrencilerin gelecekte kariyerleri için bir avantaj sağlayacağını söyleyen Hukuk Fakültesine vekaleten dekanlık eden BAÜN Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, aslı gibi hazırlanan duruşma salonunda farklı davaların canlandırıldığını söyledi.

Türkiye’de ilk olarak sanal mahkemeyi Erzincan Hukuk Fakültesi'nde ardından Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ve daha sonra Bosna Hersek'te kurduğunu söyleyen Rektör Oğurlu, sanal mahkemeyi son olarak Balıkesir Üniversitesi Hukuk Fakültesinde kurarak hayata geçirdiklerini ifade etti.

 

“KADROMUZU GÜÇLENDİRDİK”

Rektör Oğurlu, Hukuk Fakültesinde kadroyu akademik anlamda başarılı isimlerle güçlendirerek işe başladıklarını söyleri ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Balıkesir Üniversitesi Hukuk Fakültesi kurulduktan sonra zorunluluklardan kaynaklı iki dönem hukukçu olmayan iki dekanımız atanmış. Hocalarımız ellerinden geleni yapmışlar ama bu iş bir ihtisas işidir. Herkes ihtisasına göre iş yapabilir. Hocalarımızdan sonra vekaleti ben üzerime aldım. Şu anda hukuk fakültesi dekan vekili olarak da çalışıyorum.

Göreve gelir gelmez İstanbul'dan hocalarımızı davet etmeye başladık ve buraya transfer ettik. Kültür Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Hanife Öztürk Akkartal kadrosu ile bize dahil oldu.  Diğer taraftan Turan Yıldırım hoca var. Benim doktoradan hocamdır. Profesör Doktor Turan Yıldırım Marmara Üniversitesi'nden geldi bir yıl burada ders verdi. İzmir ve İstanbul’dan çok önemli hocalarımız konferanslar için geldi.

Hukuk camiasının tamamı gelinen noktada Balıkesir Üniversitesi’nde bir hukuk fakültesi olduğunu çok iyi biliyor.

Bir profesör hocamız daha gelecek. Bir doktor öğretim üyesi daha gelecek. Kadromuz güçleniyor. Balıkesir Üniversitesi adını önümüzdeki yıllarda hukuk fakültesiyle de daha fazla duyulacak diye düşünüyoruz. Hukuk Fakültemiz bu yıl da ilk mezunları verecek. Bu bizim çok önemli” dedi. 

 

SANAL MAHKEMELİ FAKÜLTE

Hukuk Fakültesi öğrencilere ellerinden gelen desteği sağladıklarını ifade eden Oğurlu, bu bağlamda sanal mahkeme kurduklarını belirtti. Rektör Oğurlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Balıkesir Üniversitesi Hukuk Fakültesinde bir sanal mahkeme kurduk. Yani usul hukuku derslerini o mahkeme salonunda öğrencilerimiz gidiyor, tiyatral bir şekilde bir senaryo üzerinden görebiliyorlar.

Bunun dışında hukuk klinikleri projemiz var. Türkiye'de bu bütün herkese açıldı fakat birçok üniversite buna giremedi hukuk fakülteleri. Biz Türkiye'de dördüncü hukuk fakültesi olarak öğrencilerimize hukuk klinikleri imkanını sunduk. Bu da şu demektir. Adliyeye öğrencilerimiz gruplar halinde gidiyorlar. Ve orada bir anlamda pratik ders almış oluyorlar. Salonlara girip duruşmaları da izleyebiliyorlar. Bu çok değerli bir katkı olmuş oldu. Kurgusal duruşma denilen duruşma tarzında işler de yapılmış oluyor. Bunlar önemli gelişmeler diye düşünüyorum.

Bir başka önemli gelişme hukuk fakültemizin dergisi var mı dedim. Yok dediler hukuk fakültesi dergisi. Kurmazsanız geri kalırsınız. Hemen oturduk dekan yardımcılarımızla birlikte bölüm başkanlarımızla beraber güzel bir çalışma yaptık. Ve dergimizin ilk sayısını Temmuz ayının ilk haftası itibariyle yayın hayatına sokmuş olduk. Yani kısa bir süre sonra inşallah TR dizine girmiş olacak ve diğer dizinlerde de taranmış olacak. Şu anda ikinci sayımız için biriken makalelerimiz var. Sırada bekleyen makalelerimiz var. Güzel bir başlangıç oldu. İyi gideceğini düşünüyoruz.

Hukuk fakültesi tabii tercih edilen bir bölüm. Sosyal bilimlerde zirve alan, buradan mezuniyette öğrenciler hakim, savcı olabiliyor. Noter olabiliyorlar. Tabii bir süreci var onun. Veya akademisyen olarak üniversite kalabiliyorlar ve avukat oluyorlar.”

 

 

HABER: İLKAN TOPRAK