Altıeylül Fen Lisesi’nin toplamda 35 öğrenciyle katıldığı, "Dijital Detoks Okulları", "Word Wizards" ve "Teenagers' World" adlı eTwinning projeleriyle akıllı telefon bağımlılığına karşı mücadele edilirken, yabancı dil becerilerini geliştirerek farklı kültürler tanıtıldı.

Altıeylül Fen Lisesi’nin öncülük ettiği Dijital Detoks Okulları projesiyle dünyadan birçok öğretmen ve öğrenciyi bir araya getirerek, öğrencilerin akıllı telefon kullanım oranını azaltarak, öğrencilere zamanlarını kontrol etmenin önemimi aşılıyor.

Türkiye'nin farklı şehirlerinden 8 Fen Lisesi, Romanya, Hırvatistan, İtalya, Almanya, Polonya, Kuzey Makedonya ve Letonya'dan gelen 23 lise okuluyla birlikte "Dijital Detoks Okulları" projesini yürütüyor. Altıeylül Fen Lisesinin 10 öğrenciyle katıldığı projede, öğrencilerin akıllı telefon kullanım oranlarını azaltarak dijital dünyanın zararlarına dikkat çekmeyi ve zamanlarını daha kontrollü bir şekilde kullanmalarını sağlamak hedefleniyor.

Projenin amacı ise  katılımcıların akıllı telefon bağımlılığını azaltmak, dijital okuryazarlık konusunda farkındalık yaratmak, sosyal aidiyet duygusunu ve çeşitliliğe saygıyı artırmak, yabancı dil ve iletişim becerilerini geliştirmek, dijital becerileri ilerletmek ve çevreye duyarlı etkinlikler gerçekleştirmek.

Proje kapsamında her ay okul içinde "dijital detoks günleri" düzenlenmektedir. Bu günlerde öğrenciler, ekranlara ayırdıkları zamanı zeka oyunları, müzik, spor gibi etkinliklere yönlendirerek dijital bağımlılığı azaltmaktadır. Ayrıca her ay okul dışında da dijital detoks etkinlikleri düzenlenmektedir. İlk ayda öğrenciler, telefonları olmadan şehir merkezine yürüyerek giderek arkadaşlarıyla sohbet etme fırsatı bulmuş ve Balıkesir'in önemli tarihi noktalarını ziyaret etmiştir. İkinci ay etkinliği olarak tiyatroya giden öğrenciler, uzun süredir gitmedikleri tiyatroyla buluşmanın keyfini yaşamıştır. Proje kapsamında ayrıca dijital detoks okullarının gerekliliğiyle ilgili bir münazara etkinliği ve çevre dostu bir piknik düzenlenecektir. Bu etkinlikler, öğrencilerin dijital dünyaya maruz kalmanın etkileri üzerine düşünmelerini ve sağlıklı bir denge kurmalarını teşvik etmektedir.

 

 

 

YABANCI DİLİ EĞLENEREK ÖĞRENİYORLAR

Öte yandan, Altıeylül Fen Lisesi’nde katıldığı "Word Wizards" adlı bir proje daha yürütülmektedir. Bu projede Türkiye, Romanya, Litvanya, Polonya ve Portekiz'den toplamda 14 öğretmen ve 109 öğrenci bir araya gelerek yabancı dilde kelime öğrenmenin önemini vurgulamayı ve bu süreci eğlenceli hale getirmeyi amaçlamaktadır. Altıeylül Fen Lisesinden 10 öğrencinin yer aldığı proje kapsamında öğrenciler, kelime öğrenme teknikleriyle ilgili sunumlar hazırlamış, kültürel öğelerin yer aldığı kelime kartları oluşturarak, uluslararası bir yemek kitabında farklı kültürlere ait yemek tariflerini paylaştı.

 

 

ÖĞRENCİLER FARKLI KÜLTÜR VE TARİHLERİ ÖĞRENİYOR

Altıeylül Fen Lisesi’nin 15 öğrencinin katıldığı, "Teenagers' World" adlı projede ise Türkiye, Polonya, Yunanistan ve Macaristan'dan 7 öğretmen ve 80 öğrenci bir araya gelerek İngilizce becerilerini geliştirmeyi, farklı ülkelerin kültürlerini ve tarihlerini öğrenmeyi, bilişim-teknoloji ve grup çalışması becerilerini geliştirmeyi hedefleniyor. Altıeylül Fen Lisesinden 15 öğrencinin katıldığı proje kapsamında öğrenciler, şehirlerindeki ve ülkelerindeki festivalleri ve bayramları tanıtarak kültürel farkındalık oluşturuldu. Projenin Sonbahar-Kış Festivalleri e-kitabında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Balıkesir Kahvaltı Festivali, Mersin Narenciye Festivali, çeşitli motokros ve müzik festivalleri tanıtılırken, projenin  İlkbahar-Yaz Festivalleri kitabında ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, Dini Bayramlarımız ve çeşitli müzik ve dans festivalleri tanıtıldı. Bu projeler, gençlerin 21. yüzyıl becerilerini geliştirmesine ve kendilerini ifade etme konusunda özgüven kazanmalarına yardımcı olmaktadır.

 

Gençler, "Dijital Detoks Okulları" projesiyle akıllı telefon bağımlılığına karşı mücadele ederken, "Word Wizards" ve "Teenagers' World" projeleriyle de yabancı dil becerilerini geliştirerek farklı kültürleri tanımaktadır.




KAYNAK: İHA