Önemli kaya resimleri ile tarih öncesi dönemlere ev sahipliği yaptığı bilinen Latmos’ta yeni bir arkeolojik alan tescil edildi, Latmos’un bütüncül olarak korunması gerektiğine dikkat çeken EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise yetkililere çağrı da bulundu.

Önemli kaya resimleri ile tarih öncesi dönemlere ev sahipliği yaptığı bilinen Latmos’ta yeni bir arkeolojik alan tescil edildi, Latmos’un bütüncül olarak korunması gerektiğine dikkat çeken EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise yetkililere çağrı da bulundu.

Geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve adeta açık hava müzesi özelliği taşıyan Aydın, her geçen gün cazibesini artırmaya devam ederken, doğal güzellikleri ve tarihi yapısıyla dikkat çeken yerlerden olan Latmos bölgesi de tarihin gizemini keşfetmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin rotasına giriyor. Bölgenin korunması ve tarihi öneminin ortaya çıkarılması adına yürütülen araştırmalar da hız kesmezken, Latmos’un sahip olduğu önemli kaya resimleri de tarih öncesi dönemlere ışık tutuyor. Bu çerçevede 2009 yılından bu yana Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından yürütülen tespit ve tescil çalışmaları kapsamında, yeni bir arkeolojik alanın koruma altına alındığı açıklandı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre 'Sütlü Bölgesi Prehistorik Kaya Resmi, Bizans Sınır İşareti ve Arkeolojik Yerleşimi' adı verilen bu yeni alan, 8 bin yıl öncesine kadar uzanan bir tarih barındırıyor. Alanda, Prehistorik Dönem’e ait 1 kadın figürü, Bizans Dönemi sınır işareti, sanduka mezar yapısı, şapel kalıntısı, temel duvarları ve seramik parçalarına rastlandı. Bu buluntular, alanın '1. Derece Arkeolojik Sit' statüsüne alınmasını sağladı.

Latmos’un korunması için yetkilileri harekete geçmeye davet eden Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü 'Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün uzmanlarınca 2009 yılından bu yana Latmos (Beşparmak) Dağları’nda devam eden tespit ve tescil çalışmaları sonucunda, geçtiğimiz günlerde Eğridere kayası ve kilisesindeki geometrik motifler ve bunların alt kısımlarında yer alan figüratif ve konulu tasvirlerin yer aldığı alanın tescilinden sonra, yeni bir alan daha Resmi Gazete’de yayınlanarak koruma altına alındı. Bu alanlarda taş, toprak, kum gibi alınamaz, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden gibi ocaklar açılamaz, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzemeler dökülemez. Tespit edilerek tescilleri yapılan kültürel miraslarımızı koruyacak sit çalışmaları çok önemlidir. Ancak tesciller bulundukları alanı noktasal olarak korumaktadır. Latmos’un kayalık ve engebeli arazi şartlarında araştırmaları onlarca yıl sürecek daha henüz keşfedilmeyen birçok kaya resmi ve kültür varlığının olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle Latmos’un bütüncül olarak korunması gerekmektedir. Benzersiz özellikleri, güzellikleri ve doğal ve kültürel kaynak değerleri bakımından Türkiye’nin en zengin alanlarından biri olan bu kutsal dağın bütüncül olarak korunması için yetkili kurumlara, kuruluşlara ve sivil toplum örgütlerine önemli görev düşüyor. Latmos Dağları korunduğu takdirde gelecekte dünyanın önemli ekoturizm destinasyonlarından biri haline gelecek, başta yerelde yaşayan insanlara ve ülkemizin tanıtımına önemli katkısı olacaktır' dedi.


KAYNAK: İHA