Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü’nce ‘Gal Arısı’ ile biyolojik mücadele devam ediyor.

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü’nce kestane ağacı zararlısı “Gal Arısı” ile biyolojik mücadele devam ediyor.

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü personelince kestane ağacı zararlısı Gal Arısı ile biyolojik mücadele kapsamında İvrindi Gümeli ve Haydar Mahallelerinde kestane sahalarına 120 adet ‘Yapışkanlı Sarı Levha Tuzağı’ asıldı. Yapışkanlı Sarı Levha Tuzakları, haznesindeki feromonlar sayesinde zararlı Gal Arılarını kendisine çekerek etkisiz hale getirirken, zararlıdan kurtulan kestane ağaçlarının büyümesinde ve gelişiminde fayda sağlıyor.

GAL ARISI

Kestane gal arısının ana vatanı Çin’dir. Bazı Avrupa ülkelerinde de tespit edilmiştir. Ülkemizde Yalova’da 2014 yılında ormanlık alanlardaki kestane ağaçlarında ilk tespiti yapılmıştır. Yumurtaları oval, saydamdır. Larvaları 2,5 mm boyunda olup beyaz renklidir. Kışı, birinci dönem larva halinde tomurcuk içinde geçirir. Ergin; 2.5-3 mm boyunda, parlak siyah renkte ve

bacakları kahverengidir. Döllemsiz çoğalır ve yılda bir döl verir. Ergin uçuşu Haziran ortasından Temmuzun sonuna kadar devam eder. Ergin 100’den fazla yumurta bırakabilir. Yumurta bırakılan tomurcukların dokularında renk değişikliği meydana gelir. Nisan sonu Mayıs başlarında tomurcuklar filizlenmeye başladığında, yeşil veya gül renginde, 0,4-2 cm çapında galler oluşmaya başlar. Erginler çok uzun mesafelere uçabilmektedir.

BELİRTİLERİ

Tomurcukların patlamasının ardından kırmızı veya yeşil gal (ur) oluşumu gözle görünür hale gelir. Zararlının tek konukçusu kestanedir.

ZARARI

Kestane sürgün ve yapraklarında galler (ur) oluşturarak sürgünlerin büyümesine ve meyve tutumuna engel olur. Galler, fotosentez alanını azaltır. %80’e varan oranda verim kayıplarına yol açar. Yoğun bulaşıklılarda meyve üretimi azalır, ağaç ölebilir.

Kestanenin en tahripkâr zararlısıdır. Zararlı; uçak, insan, taşıma araçları, fidan, aşı gözü ve aşı kalemi ile taşınmaktadır. Ağaçların ölümüne neden olabilir. (OGM)

HABER: GÜL ÇETİNBAĞ KANBER