Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi (ÇEDES) hayata geçirildi. Projenin amacı insanlık hayrına sarf edebilen, bilime sevdalı, kültüre meraklı, akl-ı selim bireyler olarak yetiştirilmesine katkı sağlamak.

Hayata geçirilen ÇEDES projesi ile ilgili basın açıklaması yapan Diyanet-Sen Balıkesir Şube Başkanı Mehmet Akif Gerboğa açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Bu projeyle; öğrencilerimizin millî, manevi, ahlâkî, insani, kültürel değerlerini benimseyen, çağın ve geleceğin becerileriyle, bu donanımı insanlık hayrına sarf edebilen, bilime sevdalı, kültüre meraklı, akl-ı selim bireyler olarak yetiştirilmesine katkı sağlamak amaçlanmıştır.

Milli ve manevi değerlerimizden yoksun bir kesim Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılan anlaşma ile okullara “manevi danışman” hizmeti verilmesinden rahatsız olmuştur. İşte bu zihniyet; dinle, maneviyatla, halkıyla, halkının değerleriyle barışamayan köhneleşmiş zihniyetdir. Seçimden önce helalleşmek istediğini söyleyerek takiyye yapanlar, seçim geçince eski alışkanlıklarına dönen, halkının değerlerini ortaçağ zihniyeti olarak görenlerdir. Bu vatanı düşman işgalinden kurtaran Çanakkale ruhunu, Sütçü İmamları, Nene Hatunları unutan, unutturmak isteyenlerin ve paydaşlarının zihniyetidir.”

Başkan Gerboğa açıklamasının devamında projenin çocukların emin ellerde sağlıklı din eğitimi almasını sağlayacağını belirterek, “MEB Din Öğretimi ve Temel Eğitim Genel Müdürlükleri, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılan ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)’ projesi işbirliği protokolü kapsamında ilgili kurumlardan temsilciler belirlenmiştir. Protokolde okul müdürlüklerince uygun görülen ders saatlerinde il ve ilçe müftülüklerinin belirleyeceği üst düzey görevlilerin ‘Değerler Eğitimi’ vermesine imkân sağlamak veya bu derslerin saatlerinin bir kısmında konuşma yapmalarına kolaylık sağlamak’ ifadesi vardır. Bu çerçevede, velilerden ve öğrencilerden gelen talep üzerine ilahiyat fakültesi mezunu ve üst düzey pedagojik eğitim alan kişiler, okul müdürünün uygun göreceği saatte ve öğretmenlerin eşliğinde öğrencilerle görüşebilmektedirler. Bu görüşmeler okul tarafından düzenlenen seminerler şeklinde olup, gelen kişiler konuşma yapmaktadırlar. Bazı haber sitelerinde, gazetelerde yer aldığı ve iddia ettiği gibi okullara imam, müezzin, vaiz ataması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Kaldı ki her ailenin anayasal olarak çocuğuna din eğitimi isteme hakkı vardır bu talebin nitelikli bir şekilde verilebilmesi için mekan ve nitelikli kadroya ihtiyaç vardır. Bu amaçla yapılan eğitim programı, çocuklarımızı emin ellerde sağlıklı din eğitimi almasını sağlayacak bir projedir” ifadelerini kullandı.
 

Başkan Gerboğa açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı, “Son günlerde çeşitli basın açıklamalarıyla ortalığı karıştırmayı hedefleyen bazı ideolojik sendikalar ve partiler dinle ilgili her ne olursa içeriğini bilmeden ya da kasıtlı olarak konuyu Diyanet’in kapatılmasına, İmam Hatiplerin kapatılmasına bağlamayı alışkanlık haline getiren bu zihniyet bilmeli ki bu millet milli manevi değerlerine de Diyanetine de şimdiye kadar sahip çıktı şimdiden sonra da sahip çıkmaya devam edecektir. ÇEDES projesi gençlerimizi sapkın dini inanışlardan korumak adına desteklediğimiz ve uygun gördüğümüz devamlılığını talep ettiğimiz bir projedir. Gençliğimizin ve  geleceğimizin teminatı bu evlatlarımızın geleceği için atılan her doğru adımı destekleyecek ve gençliği zararlı akımların pençesine düşmekten muhafaza edecek her adım kıymetli ve değerlidir.”

Haber: Uğur Yazıcı