Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından 7’ncisi düzenlenen Mutlu Patiler Projesi, Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde hayvansever ve veterinerlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Burada konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, 1500 kişilik gönüllü ordusuyla can dostlara ulaştıklarını ve bu gönüllüler sayesinde sokak hayvanlarına yeme, barınma ve sağlık gibi hizmetler ulaştırdıklarını söyledi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından 7’ncisi düzenlenen Mutlu Patiler Projesi; geçtiğimiz gün Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Hayvanseverlerin ve Veterinerlik Fakültesi öğrencilerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen etkinlikte sokak hayvanlarına yönelik yapılan çalışmalar anlatıldı.
Etkinlikte Mutlu Patiler Projesi’nin Patikart üyeliği, besleme, sahiplendirme ve rehabilitasyon çalışmaları yapıldı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak sokak hayvanlarına yönelik yürütülen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Volkan Karateke: “Büyükşehir Belediye Başkanlığımızca tüm canlılara koşulsuz sevgi ve yine tüm canlılara sürdürülebilir yaşam şartlarını oluşturmak adına bizler etki ve yetki alanlarımızı genişleterek, vatandaşlarımızla bağlarımızı güçlendirerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemde toplumsal sorumluluğumuz olan sokak hayvanları çalışmalarıyla ilgili olarak sağlıklı ve etkin çalışmalar gerçekleştirmeyi hep birlikte hedefliyoruz” dedi.
VETBÜS ŞEHRİ KARIŞ KARIŞ GEZİYOR
Sözlerinin devamında 2019 yılında hayata geçirilen VETBÜS’ün şehri karış karış gezerek can dostlarına sevgi taşıdığını aktaran Başkan Karateke şöyle söyledi: “Özellikle İvrindi ve Ovaköy’de bulunan Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi’nde standartlarımızı yükselttik. 2019 yılından bu yana 25 binin üzerinde rehabilitasyon işlemi gerçekleştirdik ve yine 65 binin üzerinde sokak hayvanlarımıza yönelik tedavileri bakımevlerimizde gerçekleştirdik. 2021 yılında VETBÜS’ü faaliyete almıştık. O günden bu yana tüm ilçelerimizi her ay karış karış gezerek ilimizde bulunan can dostlarımız için sevgimizi taşımaya çalışıyoruz.”
VETBULANS 4 BİN 875 VAKAYA GİTTİ
Yine Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyete geçen VETBULANS’ın da şu ana kadar 4 bin 875 acil vakaya giderek müdahalelerde bulunduğu ifade eden Başkan Karateke: “Sizlerden gelen geri bildirimler bizler için çok önemli. Çağrı merkezimizle de biz sık sık toplantı halindeyiz. Geçtiğimiz yıl yaptığımız toplantılarda çok net bir şekilde ilimiz merkezinde özellikle acil müdahale ihtiyacı olan sokak hayvanları ile ilgili çağrılar aldığımızı gördük. Hızlı bir şekilde VETBULANS’ı devreye aldık. Geçtiğimiz yıldan bu yana VETBULANS ile birlikte 4 bin 875 adet acil vakaya veteriner hekimlerimiz ile birlikte müdahale ederek sokaktaki dostlarımıza can olduk” diye söyledi.
BÜYÜKŞEHİR’DEN SOKAK HAYVANLARI İÇİN İLÇELERE 2 YENİ PROJE
Sözlerinin devamında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin tarafından sokak hayvanları için Edremit ve Bandırma bölgesinde yapılan iki yeni projenin yakın zamanda faaliyete geçirileceğini duyuran Başkan Karateke: “Bütün bu çalışmaları şehrimizin ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Yine ilimizin Güney Marmara bölgesindeki ihtiyaçlar doğrultusunda Bandırma Sokak Hayvanları Tedavi Merkezi’ni şuanda hazırladık. Önümüzdeki Pazartesi gününden itibaren de aktif bir şekilde çalışmaya başlayacak. Edremit bölgesinde de geçtiğimiz yıl Sokak Hayvanları Tedavi Merkezi’ni hayata geçirmiştik. Orada da etkin bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şuanda ilimiz merkezinde ve il genelinde sokak hayvanlarının sağlık ve refahını üst seviyeye taşıyacak bir Hayvan Hastanesi’ni yakın zamanda şehrimize kazandıracağız. Bu hastanenin de inşaatını sürdürüyoruz. İnşallah en kısa zamanda açılışını gerçekleştireceğiz. Yine gönüllülerimizle ve hayvansever vatandaşlarımızla birlikte faaliyetleri daha güçlü bir koordinasyonla yürüteceğimiz Gönüllü Barınağı’nı en kısa zamanda şehrimize kazandırmak amacıyla çalışmalara başladık. En kısa sürede onun da açılışını gerçekleştireceğiz” ifadelerine yer verdi.
GERİ DÖNÜŞÜM İLE SOKAK HAYVANLARINA MAMA DESTEĞİ
Öte yandan Sıfır Atık projesi ile sokak hayvanlarına mama desteği projelerinin birleştirilmesiyle besleme çalışmalarına önemli katkılar sağladıklarını ifade eden Başkan Karateke, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bununla beraber sosyal projeler bizler için çok önemli. Geçtiğimiz yıl Gençlik Merkezimizle yaptığımız çalışmada ‘atık yağı getir mamayı götür’ projesini hayata geçirmiştik. Bu projeyle ilgili de çok güzel geri bildirimler aldık. Şehrimize konumlandırdığımız Mamamatikler ile birlikte geri dönüşüm, sıfır atık ve hayvan sevgisi kavramlarını birbirine entegre ederek atık getiren vatandaşlarımıza mama dağıttık. Sokaklardaki besleme çalışmalarına da önemli ölçüde katkı sağladık.”
BÜYÜKŞEHİR’DEN EĞİTİME TAM DESTEK
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmaların yanı sıra eğitime verdikleri desteklerden de bahseden Başkan Karateke: “Veterinerlik Fakültemiz bizim için çok önemli. Sahada gerçekleştirdiğimiz çalışmaların yanında akademik olarak da onlarla birlikte iletişim halinde olmak durumundayız. Veterinerlik Fakültesi’nde yaptığımız protokol ile birlikte bakımevlerinde gerçekleştiremediğimiz, zorlandığımız operasyonlar konusunda öğretmenlerimizden ciddi destek alıyoruz. Yine bakımevlerimizi, mobil araçlarımızı Veterinerlik Fakültesi öğrencilerine açıyoruz. Öğrencilik sürecinde verimli bir şekilde sahadaki teknik faaliyetler ile ilgili öğrencilerimizin tecrübe kazanmasını, mezun olduktan sonra hazır bir şekilde göreve başlamalarını istiyoruz” dedi.
SÖZDE DEĞİL ÖZDE İŞLER YAPACAĞIZ
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise; sokak hayvanlarını önemsediklerini dile getirerek ‘sözde değil özde işler yapmak istiyoruz’ dedi ve şöyle konuştu: “Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak sokaktaki hayvanlarımızı önemsiyoruz, sözde değil özde işler yapmak istiyoruz. Bu 7’nci Mutlu Patiler toplantısı, Bin 500’den fazla gönüllü ile sokaktaki canlara beraber dokunalım istiyoruz. Bir şeyi sevmek var bir de bilinçli yapmak var, bir işi bilinçli yaptığınız zaman gerçekten faydalı oluyorsunuz. Mutlu Patiler projesi bu işi nasıl yaparız, nasıl kotarırız projesi. Belediye olarak en çok önemsediğimiz şey ise sokak hayvanları meselesini nasıl çözeriz oldu. Gerçek hayvan severlerle “Satın Alma Sahiplen” projesi yapalım dedik. Arkadaşlarımız ve veterinerlerimiz bu konuda hazır ve duyarlılar. 40 binin üzerinde vakaya acil müdahale eden ve tedavi yapan şu anda 18 tane veteriner 22 tane teknik eleman ve yan görevlilerle 61 kişilik bir ordumuz var.”
BİZİM İÇİN BUNLAR MASRAF DEĞİL
Açıklamalarının devamında sokak hayvanlarına yapılan harcamaları masraf olarak görmediğini aktaran Başkan Yılmaz, ‘bizim yaptığımız iş cana dokunmak o yüzden hiçbir şey masraf değil bizim için’ dedi. Yılmaz: “Edremit, Bandırma, İvrindi ve Merkeze hayvan hastanesi açtık. Şimdi Altıeylül’e de bir hayvan hastanesini Balıkesir Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda açacağız. Birlikte el ele verirsek bu işi gönül rahatlığıyla çok güzel yapacağız. Sorun olmasın diye bütün tedbirleri alıyoruz, Mutlu Patiler Projesi de tam olarak bu. Biz Mutlu Patiler Projesi’yle bilinçli iş ortakları arıyoruz. Bugün buraya katılan arkadaşlarla birlikte sayımız Bin 500’ü de geçecek. Bu eğitimi alan arkadaşlar bizimle iletişime geçiyor ve birlikte müdahale ediyoruz. Hayvanlar insan değil söyleyemiyor dertlerini, bir semptom gördüğümüzde acil müdahale ederse hayat kurtarıyoruz. Belediye olarak buraya harcadığımız para bize farklı şekilde geri geliyor, çünkü bizim yaptığımız iş cana dokunmak o yüzden hiçbir şey masraf değil bizim için” diye konuşarak sözlerini noktaladı.
Haber: Buse Aslan
Yorum yapın