Balıkesir ilinde faaliyet gösteren), 11 Eylül 1992 tarihinde kurulan ve amacı, toprak erozyonu ve çölleşme gibi tehditlere karşı mücadele etmek, toprağa sahip çıkmak, ağaçlandırma yapmak, doğal varlıkları korumak ve bu mücadeleyi devlet politikası haline getirmek olan Türkiye Erozyona Mücadele, Ağalandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Balıkesir’de umut olmaya devam ediyor.

Bugün Türkiye genelinde bağışçıları sayesinde birçok orman oluşturan TEMA Vakfı bağışçıları Balıkesir'de de 1 milyondan fazla fidan dikimi gerçekleştirdi. TEMA Vakfı, doğa eğitimleri ve farkındalık çalışmalarıyla ise 6 milyon çocuğa ulaşarak çevre konularında yaklaşık 100 kitabı kamuoyuna kazandırdı. Türkiye genelinde binlerce gönüllü ve destekçiyle birlikte 81 il temsilciliği, 311 ilçe sorumluluğu, 78 mahalle sorumluluğu ve 145 üniversitede Genç TEMA topluluğu bulunuyor. Balıkesir ilinde ise TEMA'nın il temsilciliği ve 9 ilçede örgütlenme çalışmaları sürdürürken gönüllü sayısı ise 20 bini aşkın.

 

Balıkesir’de her düzey okulda eğitim çalışmaları ve projeler yapan vakıf, Doğa eğitimleri kapsamında; okul öncesi 49 sınıfta 936 öğrenci, ilkokul 58 sınıfta 1199 öğrenci, ortaokul 22 sınıfta 554 öğrenci ve lise 10 sınıfta 253 öğrenciye ulaştı. Balıkesir’de 6 okulda TEMA Vakfı tanıtımı, 2 okulda “Su Varlıklarımız” sunumu, 7 okulda “İklim Değişikliği” sunumu, 18 okulda “Biyolojik Çeşitlilik” sunumu gerçekleştirildi.

 

Genel merkezin gönderdiği yönerge ve materyallerle 21 sınıf da 373 öğrenciye Sıfır Atık, 19 sınıf da 402 öğrenciye Ağaç Kardeşliği, 3 sınıf da 81 öğrenciye Evimiz Dünya, 5 sınıf da 110 öğrenciye İklim Değişikliği eğitim projeleri uygulanırken. Ağaç Kardeşliği projeyee katılan öğretmen ve öğrenciler adına fidan dikildi ve 7 bölgede 7 adet Hayrettin Karaca adına hatıra ormanı oluşturuldu.

 

Ayrıca, çeşitli projeler ve etkinliklerle çevre bilinci oluşturmayı amaçlayan TEMA Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol çerçevesinde işbirliği yapmakta ve eğitim çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çalışmalar kapsamında; “Yıl içinde 10 okulun 22 sınıfında “Meşe Palamudu çimlendirme” etkinliği yapıldı.  2 okulda kurucu ve onursal başkan Hayrettin Karaca’yı anma törenleri düzenlendi.

Kasım ayında TEMA Vakfı gönüllü ve destekçileri ile 120 kişinin katılımıyla Karesi Ahşap Kafe’de kahvaltı düzenledi. Balıkesir Kent Konseyi ‘’Su Çalışma Grubu’’nda “Yağmur Hasadı” sunumu yapıld. Karesi AVM’de yetişkinlere (66 kişinin katılımı) İklim Değişikliği sunumu ve İklim Arafı belgesel film gösterimi gerçekleştirildi. Susurluk Çataldağ’a 2 otobüs katılımı ile ‘’Biyolojik Çeşitlilik’’ gezisi yapıldı. Gönüllü öğrencilerimizin katılımı ile Ayvalık ‘’Sulak Alanlar’’ gezisi düzenlendi. Biyolojik Çeşitlilik, Biyolojik Çeşitlilik Kaybı ve  Nedenleri temalı; Karesi TTM’de, Altıeylül 10 Burda AVM’de ve Edremit Cumhuriyet Meydanında STAND etkinliği yapıldı. Erozyona dikkat çekmek amacıyla kasım ayında Karesi’de, haziran ayında Altıeylül’de öğrencilerle Toprak Yürüyüşü yapıldı.

Balıkesir milletvekili adaylarına seçim öncesi vakfın hazırladığı 2023 Ekosiyaset Belgesi kitabı hediye edildi.” Balıkesir TEMA Vakfı, il valiliği, kaymakamlıklar, belediyeler, Orman Bölge Müdürlüğü, kamu kurumları, Milli Eğitim Müdürlükleri, okul yöneticileri, öğretmenler, yerel basın ve gönüllüler tarafından desteklenmektedir. Bu desteklerden dolayı teşekkürlerini ileten TEMA Vakfı, halkı doğaya sahip çıkmaya ve TEMA'nın gönüllüsü olmaya davet etmektedir.

 




KAYNAK: İHA