Hasat mevsiminin başlamasıyla beraber anız yakma vakaları artarken, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, çiftçilere anız yakmanın suç olduğu hatırlatarak anızları yakmanın hem toprağa hem de canlılara büyük zarar verdiğini söyledi.

Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan anız yakmanın toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri ile toprak verimliliğini ve biyolojik dengeyi olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

 

Tarım İl Müdürü Erkan Alkan, çiftçileri uyararak, anız yakılmasının toprağı verimsizleştirdiğini belirterek, anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olduğunu söyledi.

Müdür Alkan, anız yakmanın hiçbir faydası olmadığının altını çizerek; “İçerisinde bulunduğumuz hasat döneminde ülkemiz orman yangınları ile mücadele etmektedir. Maalesef üreticilerimizin bir kısmı eskiden gelen alışkanlıklarla anız yakma eğilimindedir. Anız yakmanın herhangi bir faydası olmamakla birlikte özellikle toprağımız ve yeşil vatanımız için önemli bir tehdit unsuru oluşturmaktadır. Anız yakarak topraklarımızı fakirleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda çevreyi ve atmosferi de kirleterek birçok yönden olumsuzlukların önünü açıyoruz.  Atmosfer salınan sera gazları toplum sağlı kadar hepimizin geleceğini etkileyecek olan iklim değişimlerine yol açacak düzeylere ulaşabilmektedir. Bu bilinçle üreticilerimizin özellikle bu dönemde anız yakmamaları ‘YEŞİL VATAN SAVUNMAMIZDA’ önemli bir rol üstlenmektedir. Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında İlgili Kurumlarca 2872 sayılı Çevre Kanunu ile bu kanunda değişiklik öngören 5491 sayılı Kanun ve 6831 sayılı Orman Kanunu’nun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır. Üretici ve vatandaşlarımızın duyarlı davranmaları, herhangi bir olumsuzluğu 112 ACİL ve 177 ORMAN YANGINI hattı üzerinden ivedilikle ihbar etmeleri önem arz etmektedir" dedi.

ANIZ NEDEN YAKILIR?

Hasat sonrası tarlada kalan değer taşımayan, bitki artıklarını ortadan kaldırmak, böcek ve diğer zararlıları ortadan kaldırmak, toprak işlemeyi kolaylaştırmak, hastalıkları önlemek, yabancı ot tohumlarını ortadan kaldırmak ve bitki artıklarını en ucuz maliyetle ortadan kaldırmak için anızlar yakılıyor.

Modern tarımda anız yakmanın son derece hatalı bir uygulama olduğu, yapılan araştırmalar neticesinde yakılan alanlardaki zararın telafi edilemediği ortaya konmuş durumda.

ZARARLAR NELER?

Anız yakma esnasında toprağın en üst katmanında sıcaklık 50-750 C derecelere kadar çıkar. Bu sıcaklıkta tüm organik madde yok olur. Organik madde yağış sularının emilmesi ve tutulması, erozyonun önlenmesi, toprağın havalandırılması, bitki besin madde ihtiyaçlarını karşılanması gibi çok önemli işleve sahip.

Bitki artıkları toprağın su ve rüzgar erozyonuna karşı koruma sağlar. Anız yakma sonrasında koruyucu bitki örtüsü yok olduğundan toprak erozyona açık hale gelir.

Anız yakılması ile toprağın verimliliği azalır. Sap artıkları çürüyerek toprağın karbon, azot ve diğer bitki besin elementleri içeriğini artırır.

Anız yakma ile tarımsal üretim için gerekli olan mikroorganizma faaliyetleri azalır.

Hastalık, zararlı ve yabancı ot gelişimi artar.

Havayı kirletir,

Anız yakma esnasında çevredeki hasat edilmemiş tarımsal ürünler, tarımsal alet ekipmanlar, yerleşim yerleri, yaşamsal ve tarımsal yapılar ve ormanlar yanabilir.

Anız yakma ile doğal denge bozulur. Yakma esnasında pek çok yabani hayvan zarar görür ya da yuvalarını-yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalır.

ANIZ YAKMANIN ÖNLENMESİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Anız yakmanın ana gerekçesi olan daha iyi tohum yatağı hazırlama işlemi modern tarım teknikleri kullanılarak yapılmalı.

Hasat toprak yüzeyine yakın yapılmalı.

Hasat sonrası anızların sap parçalayıcı aletlerle parçalanması çürümeyi kolaylaştırır.

Hastalık ve zararlılar ile mücadele de en uygun mücadele yöntemi seçilmeli.

 

ANIZ YAKMANIN CEZAİ YAPTIRIMI VAR MI?

2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20’nci maddesinin (I) bendindeki ceza miktarları dekar başına 386,79TL. Anız yakılmasına sebebiyet veren kişilere 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesine göre 2024 yılı için 2.073,56TL para cezası verilecektir.

 

HABER: SERMİN ASLAN