Zeytinyağı sektöründe kaliteyi artırmak ve fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek amacıyla önemli bir adım atılıyor. Ayvalık Ticaret Odası’nda 16 Ocak 2025 tarihinde yapılan istişare toplantısında, 6 milyon dolarlık yatırımla kurulacak olan lisanslı depo hakkında detaylar paylaşıldı.

Zeytinyağı sektöründe kaliteyi bozan saklama koşullarının iyileştirilmesi ve fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesi amacıyla 2 yıldır süren çalışmalara bir yenisi ekleniyor. Ayvalık Ticaret Odası’nda 16 Ocak 2025 tarihinde gerçekleştirilen istişare toplantısında, Kuzey Ege bölgesinde hizmet vermesi planlanan 6 milyon dolar yatırımla 6000 ton kapasiteli zeytinyağı lisanslı depo kurulumunun detayları açıklandı. Bu yatırım, zeytinyağı sektöründe kaliteyi bozan saklama koşullarını iyileştirerek, üreticinin, sanayicinin, tüccarın ve ihracatçının yıl boyunca ihtiyacını karşılamayı ve zeytinyağı borsasının oluşturulmasını amaçlıyor.

Toplantıya, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman ve ilgili kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, yapılan yatırımın zeytinyağı ihracatının markalaşmasına katkı sağlayacağını ve iç pazarda fiyat dalgalanmalarını dengeleyeceğini belirterek; lisanslı depoculuğun zeytinyağı sektöründe saklama koşullarını iyileştirerek, ürünün fiyatlandırılmasında ve envanterin yönetilmesinde önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

Türkiye, zeytinyağı üretiminde dünya ikincisi konumunda olsa da ihracatta beşinci sırada yer alıyor. 2024-2025 sezonunda Türkiye'nin 475 bin ton zeytinyağı üretmesi bekleniyor ve 2023-2024 sezonunda 750 bin ton zeytinyağı ihraç edilerek 506 milyon dolar gelir elde edildi. Zeytinyağı ihracatının büyük bir kısmı Amerika Birleşik Devletleri, İspanya ve İtalya gibi ülkelere yapılıyor.

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, zeytinyağı üretiminin ve ihracatının daha verimli hale gelmesi için lisanslı depoculuğun önemine dikkat çekti. Bu yatırımla birlikte fiyatların dengelenmesinin yanı sıra, zeytinyağı ihracatında önemli bir rekabet avantajı elde edileceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin zeytinyağı markalaşma sürecinin hızlanması için önemli adımlar atıldığını ve Ayvalık bölgesinin bu sürece öncülük ettiğini ifade etti.

Uçar, Türkiye’nin organik zeytinyağı üretimi ve ihracatının dünya genelindeki sağlıklı tüketim trendlerine paralel olarak arttığını belirterek, zeytinyağı sektörü için yeni hedeflerin ve projelerin olduğunu söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

 

HABER: BUSE ASLAN