İstilacı ve zararlı böcek olan ‘Kahverengi Kokarcaya’ karşı Balıkesir’de biyolojik mücadele başlatıldı. Bu kapsamda Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen ve samuray arısı olarak bilinen 2 bin 500 adet yumurta doğaya salındı.
Kahverengi kokarca; fındık, elma, armut, şeftali, trabzon hurması, turunçgil, mısır, biber, fasulye, domates gibi birçok bitkide besleniyor ve ciddi zararlara neden oluyor. Tarımsal yelpazede önemli oranda hasar ve verim kaybına yol açan bu böcek, 300'den fazla bitki türünde beslenebilme özelliğiyle tarım ürünlerini tehdit ediyor. Tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan tahripkâr ve istilacı Kahverengi Kokarca böceğin erginlerinin uzun mesafelere uçabilme yeteneğinde olması, yayılışını kolaylaştırıyor.
BİYOLOJİK MÜCADELE BAŞLADI
Kahverengi Kokarca’ya karşı Bandırma İlçesi Kuşcenneti kırsal mahallesinde biyolojik mücadele başlatıldı. Çalışma kapsamında TAGEM tarafından desteklenen proje kapsamında Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen 2500 adet yumurta parazitoiti (Trissolcus japonicus) salımı gerçekleştirildi. Birçok tarım ürününe zarar veren kahverengi kokarcaya karşı Bandırma ilçesinde uygulanmaya başlayan çevre dostu faydalı böceklerle biyolojik mücadele, Manyas, Susurluk ve Erdek ilçelerinde de devam edeceğini söyleyen Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, “Salınan yararlı böceklerle, Kahverengi Kokarcaların popülasyonunu kontrol altına alarak tarımsal üretimde verebilecekleri zararın azaltılması hedeflenmektedir. Tarımsal üretimde zararı en aza indirmek adına bölgedeki tarım arazilerinin kontrollerini yaparak, zararlının yoğun olduğu alanlarda yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi ve bu tür çevre dostu mücadele yöntemlerinin önemine değindi.
Öte yandan samuray arısı salınımına; İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Tevfik Turanlı, Samsun Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli personeller, Şube Müdürü Kaan Erözmen, İlçe Müdürü Murat Güngörmez, teknik personeller ve üreticiler katıldı.
HABER: İLKAN TOPRAK
Yorum yapın