Makina Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Mehmet Oral, yaptığı yazılı açıklama ile endüstriyel tesislerdeki yangınların yıkıcı sonuçlarına dikkat çekti. Oral, bu bağlamda endüstriyel tesislerin yıllık denetimlerinin yapılması gerektiğini söyledi.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havanın potansiyel risklerine dikkat çeken Makina Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Mehmet Oral, özellikle endüstriyel tesislerde çıkabilecek yangınlar öncesinde denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Bu bağlamda TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak; yangın söndürme sistemlerin yıllık periyodik kontrollerinin yapılması konusunda, uzman mühendisler ile kamu güvenliği için her zaman görev almaya hazır olduklarını ifade eden Oral, özetle şunları dile getirdi: “23 Temmuz’da Bursa'nın Yıldırım ilçesinde kâğıt ve elyaf üretimi yapılan geri dönüşüm fabrikasında, kimyasalların uygun depolanmaması nedeni ile çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek kâğıt, tekstil, köpük olmak üzere 3 fabrikaya sıçradı. Bu nedenle şehrimizde de olabilecek böyle felaketlerle ilgili bu açıklamayı yapmak gereğini duyduk.

Yangının ortaya çıkmasını %100 engellemenin zor olduğunun bilinci ile gerekli önlemlerin alınması durumunda, yangını başlarken söndürmek, yayılmasını önlemek ve etkilerini en aza indirmek mümkündür. Endüstriyel yangın güvenliğinde, tesisler tehlike sınıfına göre değerlendirilmeli ve önlemler bu doğrultuda alınmalıdır.

Yangın söndürme sistemlerinin uluslararası kabul görmüş standart ve teknik şartnameler çerçevesinde sürekli olarak bakım ve periyodik kontrollerinin yapılarak işler durumda kalması sağlanmalıdır. Çalışmayan yangın algılama, söndürme sistemleri ve uygun olmayan yapısal önlemler yangın esnasında işe yaramayacağı gibi çok daha vahim sonuçlara sebebiyet verebilir.

Yangınlar sadece tesisler için değil, çevreleri için de risk oluşturmaktadır. Bu nedenle, sanayi tesisleri ve imalathane türü işletmeler toplu yaşam ve iskân alanlarının dışına çekilmeli, mahalle araları ve konutların olduğu alanlarda sanayi işletme ruhsatları verilmemelidir.

Endüstriyel tesislerde faaliyet alanına göre yanıcı, yakıcı, parlayıcı, patlayıcı ve oksitleyici birçok kimyasal madde bulunabilmektedir. Tesiste depolanan madde, depolama şekli ve depo büyüklüğü ise yangın yükünü ve yangının yayılma hızını değiştirebilmektedir. Bu durumlar yangın öncesi ve sonrası tedbirler için göz önünde bulundurulmalıdır.

Yangın uyarı ve algılama sistemleri mutlaka tesis edilmeli ve diğer güvenlik sistemleri ile entegrasyonları yapılmalıdır.

Mutlak suretle acil durum tatbikatları içerisinde yangın ve tahliye tatbikatı yapılmalıdır.

Yangın söndürme sistemlerinin bakım ve kontrolleri eksiksiz yapılmalıdır. “İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği gereği” yasal zorunluk olan Yangın Söndürme Sistemlerinin Yıllık Periyodik Kontrollerinin yetkili kişilerce yapılması sağlanmalıdır.

Son olarak, itfaiye teşkilatları, meslek odaları, Sanayi Bölge Müdürlükleri ve İş Teftiş Kurulu arasında yapılacak iş birliği protokolleri ile kamusal denetim sağlanmalı ve nihai çözümlere yönelik adım atılmalıdır.”

 

 

HABER: EBRU KANTARLIOĞLU