Bandırma’da Karacabey Merinosu cinsi damızlık koç 150 bin liraya alıcı bularak rekor kırdı.
Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü’nde bu yıl 81’incisi düzenlenen “Damızlık Koç Satış Töreni” bu sene de yoğun katılımla gerçekleşti. Türkiye’nin dört bir yanından gelen yetiştiricilerin damızlık ihtiyacını karşılamak amacıyla düzenlenen etkinlikte damızlık koçlar satışa sunuldu. Karacabey Merinosu 19 bin, kıvırcık ve Bandırma cinsi damızlık koçlar 11 bin liradan açık artırmaya çıkarıldı. İlk satış 63 numara merinos toklu koçun 47 bin liraya satılması ile gerçekleşti. 69 numaralı Karacabey Merinosu cinsi damızlık koç 150 bin liraya alıcı bularak rekor kırdı. Erdekli üretici Ceyhun Mırız, 69 numaralı rekortmen koçun sahibi oldu.
Törene; Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, Balıkesir İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Nurettin Alkan, Bandırma Orman İşletme Müdürü Faruk Tuna Yüksek, Balıkesir İl Emniyet Müdürü Hasan Yiğit, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, TAGEM Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Halil Sözmen, Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Erdinç Veske, Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, siyasi parti temsilcileri ve hayvan yetiştiricileri katıldı.
TAGEM Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Halil Sözmen, “2024 yılı törenimizde, çoğunluğu Karacabey Merinosu olmak üzere kıvırcık ve Bandırma ırklarından toplam 161 baş damızlık koç satışı gerçekleştirilecektir. Bu yıl Kocaeli Belediyesi'ne 75 baş Karacabey Merinosu damızlık koç, çiftçilere dağıtılmak üzere teslim edilmiştir. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne 75 baş Karacabey Merinosu, İzmir Aliağa Belediyesi'ne ise Karacabey ve kıvırcık ırklarından toplam 11 baş damızlık hayvan verilecektir. Enstitümüzün üretim olanakları üst derecedir. 4 bin baş Karacabey merinosu, 2 bin baş Bandırma koyunu, bin baş yerli ırkımız (kıvırcık, Sakız, Gökçeada), 200 baş manda, 200 baş boz ırk sığırımız, 50 baş kangal ve akbaş köpeğimiz, bin 500 baş kaz ve 20 bin dekar tohumculuk hububat üretimimiz ile ülkemizin öncü kuruluşları arasında yer almaktayız. Bugün burada, geleneksel hale gelen damızlık koç satış törenimizin 81’inci yılını kutluyor olmanın coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz. Geçmişten geleceğe uzanan bu zorlu yolculukta heyecanımıza ortak olduğunuz için sizlere şükran duyuyor, damızlık koçlarımızın sürünüze bereket katmasını diliyor, tüm üreticilerimize şimdiden hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ederek sevgi ve saygılarımı sunuyorum" dedi.
Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü’nün bölgedeki üretim için önemini vurgulayan Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, “Balıkesir’in tarım ve hayvancılık alanında önemli bir rolü üstlenmektedir. Enstitümüzün 91 yıllık tecrübesiyle gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar ülkemizin tarım ve hayvancılık politikalarına da hep yön vermiştir. Ülkemiz için stratejik olduğuna inandığımız böyle bir müessesenin Bandırma'da faaliyet göstermesi de ayrı bir anlam kazandırıyor. İlimizde tarım ve hayvancılık sektörünün faaliyetlerinin gelişmesine katkı sağlıyor. Ülkemizde önemli besi işletmecileri ilimizde faaliyet gösteriyor ve ülkemiz ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Bu satış töreninin üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
HABER: EBRU KANTARLIOĞLU
Yorum yapın