Dün bir marketten beyaz günebakan aldım. Paketi açtım içinden küçük kâğıt gibi bir şey çıktı. Nemi alsın diye konulduğunu düşündüm. Çekirdek poşetinin üzerinde ki yazıları okurken de “oksijen tutucu içerir” diye bir ibare gördüm. Bu nedir diye de düşündüm ve araştırdım. İlk görmüştüm. Aslında aldığımız tüm kapalı ürünlerin üzerini okumamız ve son kullanma tarihine de kesinlikle bakmamız gerekiyor. Kapalı ürünlerin içeriğinde bir sürü sağlığa zararlı kimyasallar olduğu açık açık yazılıyor. Bizlerde tüm bu yazılanlara rağmen zararlı içecek ve yiyecekleri tüketmeye devam ediyoruz. Gelelim oksijen tutucuya…

Oksijen emici nedir?
Oksijen Emici, diğer bir yaygın kullanımıyla oksijen absorber; bulunduğu ortamdaki oksijeni emerek %0,1 seviyelerine indiren emici etiket veya paketlerdir. Ürünün görevi kullanıldığı ambalajın içindeki oksijeni emerek, gıda bozulmasını engellemek ve doğal raf ömrü uzatıcı olmaktır.

Oksijen emiciler sağlığa zararlı mı?
Ola ki, yanlışlıkla oksijen emiciyi yanlışlıkla yediniz. Bu emiciler sağlığa zararlı değil. Nem tutucular toksik olmayıp sağlığa zararı yoktur. Yenilmez. Bu sebeple kaza ile tüketiminden kaçınmak için çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutmak gerekmektedir.

Oksijen tutucu nerelerde kullanılır?
Oksijen emici ürünler genel olarak büyük boyutlarda depolanması gereken gıda paketlerinde kullanılmaktadır. Kuru bakliyat, kahve ve kurutulmuş bitki gibi gıda ürünleri ile birlikte, hamur işi gıda ürünlerinin paketlenmesinde de tercih edilmektedir.

MERCİMEĞİN  %80’Nİ KANADA’DAN MI?
Kanada'dan MERCİMEK ithalatı yapan en önemli ülkeler Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bangladeş ve Türkiye’dir. Ayrıca, mercimeğin %80’ninin Kanada’dan ithal edildiği söylentileri de yanlıştır. Ülkemizde yeterli miktarda kırmızı ve yeşil mercimek yetiştirilmektedir. Özellikle Şırnak ilimiz de kırmızı mercimek ekiminde büyük bir gelişme yaşanmıştır. Marketlerden aldığımız mercimek paketlerin üzerine baktığınızda menşeinin Kanada veya Türkiye olduğu yazmaktadır. Ben buna göre üzerini okuyup Türkiye'de üretilen mercimeği tercih ediyorum. Sizler de benim gibi yapabilirsiniz.
Biz ülke olarak, Dünyanın en lezzetli, kaliteli kırmızı mercimeğini üretiyoruz. Ürün, ihtiyacımızı ve ihracatı karşılayamayınca, ürettiğimiz mercimek yüksek fiyattan ihracata gidiyor, bize de daha ucuz olduğu için Kanada mercimeği kalıyor. Kısacası, Biz Kanada mercimeği yiyoruz, zengin ülkeler Türk mercimeği…