Mart ayından itibaren birçok ürünün ekimi başladı. Özellikle sebze üretenlerin fide hazırlıkları son hızla sürmekte. Çiftçilerin akaryakıt, gübre ve tohumluk fiyatlarının aşırı artmasından kaynaklanan sorunları söz konusudur.

Ancak, maliyetler ne kadar artarsa artsın, ekmekten ektiklerinin bakımını yapıp ürünü yetiştirmekten başka çareleri de yok.

Sebze fidelerini yetiştirirken mümkün olduğunca yerli tohumlardan fide üretip ekmelerini öneriyorum. Yerli tohumların ithal tohumlara nazaran daha az ürün verdiği, bu nedenle tercih edilmediği, domates üretenlerin salça fabrikaları tarafından verilen fideleri sözleşme doğrultusunda ekip ürünleri de sözleşme yaptıkları fabrikalara vermek zorunda olduklarını biliyorum.

Kendi tükettiğiniz sebzeleri yerli tohumlardan ekerseniz daha sağlıklı ve lezzetli sebze yeme olanağınız olacaktır. Hem yerli tohum ekip hem de suni gübre kullanmadan organik gübre kullanarak yetiştireceğiniz sebzelere talep her zaman olduğundan üreteceğimiz ürünler elimizde kalır satamayız endişeniz olmasın.

Ata tohumlarının üreticiler arasında takas yoluyla yayılması için hepimize görev düşmektedir. Belediyelerin kent konseylerinin ata tohumunun yaygınlaştırılması üretimi ve dağıtımıyla alakalı projeler üretip belediyelere sunmalarını öneriyorum.

Atamızdan dedemizden kalan tohumlar tamamen yok olmadan bu tohumları çoğaltarak her yerde yetiştirilmesine öncülük eden birçok kuruluş mevcut. 2006 yılında yapılan yasal düzenlemeyle sertifikasız tohum satışı yasaklandı. Bu nedenle yukarıda da yazdığım gibi tohumları birbirimize satmak değil takas yöntemiyle herkeste yeterli ata tohumları olacak şekilde konuya önem vermeliyiz.

Geçen yıl kurak geçtiğinden yazın sebzeleri sulama sorunu yaşanacağından çoğu çiftçi ekim yapamadı. Su istemeyen çeşitleri ekerek ya da arazileri boş bırakarak geçen sezon sonrası bu yıl barajların geçen yıla nazaran daha dolu olması avantajıyla güzel bir sezon geçireceklerini düşünüyorum.

Balıkesir tarım ve hayvancılığın başkenti konumunda; ülkenin yanı sıra yurtdışına da ihracat yaptığımız çok sayıda ürün üretilmekte. Çiftçilere daha çok destek olunursa üretim artar ve ülkemiz tarım ürünlerini ithal etmekten kurtulur. Tarımda kendi kendine yetebilen ülkeler konumuna tekrar en kısa sürede geliriz umarım. Saygılarımla.

 

                                                                                                                                              Av. Salih Mehmet ASLAN