Türk Eğitim Vakfı (TEV), Türk gençliğinin geleceği için inançla, azimle çalışmaya devam ediyor. TEV Balıkesir Şube Başkanı Jale Bayraktar, TEV’in ülke genelinde 17 bin, Balıkesir’de ise her yıl 300 öğrenciye burs desteği sağladığını belirtti. Başkan Bayraktar, ayrıca TEV çalışanları, bağışçılar, gönüllüler, bursiyerler birlikte TEV’in bölünmez, büyük bir aile olduğunu söyledi.

ÖZEL HABER: BUSE ASLAN

Türk Eğitim Vakfı (TEV) Balıkesir Şube Başkanı Jale Bayraktar, TEV ailesinin çalışmalarını www.balikesirbirlikgazetesi.com’a anlattı.

Türk Eğitim Vakfı’nın gençlerin eğitimine destek vererek, ülkenin aydınlık yarınları için çalıştığını söyleyen Bayraktar, “Türkiye’nin yetiştirdiği kıymetli hayırseverler, birikimlerini gönül rahatlığıyla TEV’e emanet etmekte, bu birikimlerin ihtiyaç duyan yeni nesillere hakkaniyetle ulaştırıldığından da emin olarak huzur bulmaktadırlar” dedi.

Balıkesir’de 11 kişilik yürütme kurulu yanı sıra 90 kişilik bir gönüllü grupları olduğunu söyleyen Şube Başkanı Bayraktar; “Hep birlikte çalışıyoruz merkezden yönetilen bir vakıfız ve merkezin koyduğu kurallara göre çalışıyoruz. Bağışçılarımız, Çanakkale’ye kadar uzanıyor. Çalışmalarımız içinde tiyatro, kitap imza günleri çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Workshoplar yaparak bunlarla gelir getirici faaliyetler elde ederek bağış sağlamaya çalışıyoruz.

Ayrıca firma ziyaretleri yapıyoruz firma ziyaretlerinde hem çelenk için bizlerle çalışmalarını rica ediyoruz hem önemli günlerde kart gönderimi yaparak şahıs ya da firma adına burs fonları kurmalarını talep ediyoruz ve kurdukları burs fonlarına kendi verdikleri isme fona para yatırarak istedikleri özellikte bir öğrenci okutmayı hedefliyor ve bununla birlikte firmalar bize bu konuda yardımcı oluyor firma adına fon kurduklarında lise veya üniversite öğrencisi okutmak istediklerinde spesifik olarak Balıkesir doğumlu olsun şu bölümde okuyan çocuğa burs verin gibi tercih yapabiliyorlar direkt bursiyer seçemiyorlar ama özellik seçebiliyorlar.

Biz de firma ziyaretlerimizde Balıkesirli çocuklarımızın okutulması için bağış yaparak destek olmalarını sağlıyoruz. Ayrıca ilçelerde etkinlikler yapmaya çalışıyoruz. Bigadiç’te bir iftar yaptık Bigadiçlere hem TEV’i tanıttık hem de onların desteğini aldık. Balıkesir genelinde lise ve üniversite öğrencisi olarak 300’e yakın bursiyerimiz var.

Her yıl Eylül ayında vakfımız bir bütçe belirliyor. Bu bütçeye göre hangi üniversitelerden şartlı ve şartsız bağışlara göre hangi bölümlerden kaç öğrenciye yeni burs vereceğimizi belirliyoruz. Daha sonra üniversitelerde kendi takvimimizi öğrenci işlerine bildiriyoruz ve mülakat tarihleri oluşturuyoruz.

Eylül ayında internet üzerinden o kontenjan belirlenen okullarda okuyan öğrenciler Türk Eğitim Vakfı’na müracaat ediyor. Teknik bir değerlendirmeden sonra öğrencilere bildirdiğimiz mülakat gününde okullarından en az üç kişilik jürinin katılımıyla bursiyerlerimizi seçiyoruz ve bursiyerlerimiz 1 yılda 9 ay burs alıyor. Parayı biz veriyoruz okullarının desteği ile mümkün olduğu kadar şartsız almaya çalışıyoruz eğitimde fırsat eşitliği yaratmaya çalışıyoruz. Kız, erkek dengesini kurmaya çalışıyoruz genelde kız bursiyerlerimiz ağırlık basıyor kızlarımızın okutulmasını çok istiyoruz.

Yüksek lisans, master doktora bursları veriyoruz ilk 5000’e giren öğrenciler arasından seçtiklerimiz öğrencilere üstün başarı bursu veriyoruz.

Tüm bunların yanında Ankara, İzmir ve Trabzon’da kız yurtlarımız var. Ankara’da ikinci yurdumuz yapılıyor. Bursa’da da bir yurdumuzun temeli atıldı. Bursa’da da bir yurdumuz olacak. Yine Eylül ayında yurtta ücretsiz kalmak isteyenler yurt bursu için yurt başvurusu yapıyor.

Ayrıca endüstri meslek liselerine yönelik burslarımız var. Yine turizm meslek lisesinden de bursiyerlerimiz var. Maddi destek burs olarak veriliyor manevi destek vermeye çalışıyoruz, bizim bursiyerlerimizin yüzde 99’u yaşadığı il dışından gelen çocuklar. Okuduğu il ile ailesinin bulunduğu il farklı dolayısıyla biz onların buradaki ailesiyiz her türlü sorunlarında destek olmaya çalışıyoruz.

Şu an hayatta olan 25 vasiyet bağışçımız var biz vasiyet ve hibe de alıyoruz. Vasiyet bağışçıları vefatlarına kadar tüm mal varlıklarını kendileri kullanıyorlar. Vefatlarından sonra Türk Eğitim Vakfı’na geçiyor satıyoruz ya da kiralıyoruz. Bağışçılarımızın her zaman yanında olmaya çalışıyoruz. Bağışçılarımızın vefatından sonra cenazeyi kaldırıyoruz, bir yıl içerisinde kabirlerini yaptırıyoruz aylık düzenli olarak kabir bakımları yapılıyor her yıl Ramazan ayında da bir camimizde tüm Türkiye genelinde şubelerimizin olduğu illerde mevlit okutturuyoruz, böylelikle vefatlarından sonra bağışçılarımızı unutmuyoruz biz tam bir TEV ailesiyiz.

 

MEZUNLAR BURSİYERLERE REHBER OLUYOR

Son olarak mezun bursiyerlerimiz şu an ki bursiyerlerimize mentörlük yapıyor aynı şehirdeyse yan yana değilse sistem üzerinden onların mentörlüklerini yapıyorlar. Her konuda destek veriyorlar yabancı dil kursları, TUS kursları, KPSS kurslarında olursa ücretsiz olmazsa indirimli faydalanmaları için iletişimler kuruyoruz, eğitimlerine her yönden donanımla devam etmeleri için bizlerde şube olarak destek vermeye çalışıyoruz.”

HABER: BUSE ASLAN