1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Balıkesir'de sendika, siyasi parti, STK, oda ve meslek gruplarının yürüyüşü ile olaysız şekilde kutlandı. Kutlamalara ilk kez bir Büyükşehir Belediye Başkanı katıldı. Ahmet Akın, 1 Mayıs kutlamalarında katılarak işçilere destek verdi.

Balıkesir’de 1 Mayıs Birlik-Mücadele ve Dayanışma Günü Balıkesir'de işçi, memur sendikaları, STK'lar, siyasi partiler, odalar, dernekler ve emek örgütlerinin katılımıyla kutlandı. Bahçelievler Mahallesi’ndeki Çarşamba Pazarından yürüyüşle başlayan kutlama programı Kuvay-i Milliye meydanında gerçekleştirilen mitingle son buldu. 1 Mayıs Birlik-Mücadele ve Dayanışma gününde işçiler, memurlar, emekliler ve çalışanlar günlerini halay çekerek kutladı.

Burada 1 Mayıs Platformu adına konuşma yapan Gürbüz Şahin, Tangüdar Tatar ve Serap Müjdeci Gökgün Türkiye’de milyonlarca işçi, emekçi ve ezilen halkların 1 Mayıs’a çalışma ve yaşam şartlarının giderek ağırlaştığı, işsizliğin, güvencesizliğin arttığı koşullarda girdiğini söyledi. Ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yok sayılan, susturulmak ve güvencesiz-geleceksiz bir hayata mahkum edilmek istenen milyonlar olarak söyleyecek sözümüz, büyütecek umudumuz var.

Biz hayatı üretenler, işçiler, emekçiler, mimarlar, mühendisler, hekimler, kadınlar, gençler, yoksullar insanca yasama ve insanca çalışma koşulları için Türkiye'nin 81 ilinde yüzlerce meydanda, iş yerinde alanlardayız.

Ekonomik veriler isçilerin giderek yoksullaştığını, patronların ise karlarına kar kattıklarını söylüyor.

Ayrıca yüksek enflasyon karşısında işçilerin, kamu emekçilerinin, emeklilerin ücretleri yerinde saymıyor, sürekli değer kaybediyor.

Sermaye ve iktidarı yağma, kâr ve rant düzenini rahatlıkla sürdürebilmek için sürekli yeni politikaları hazırlıyor. 2024 Bütçesi, Orta Vadeli Program (OVP) ve 12. Kalkınma planında işçi sınıfı ve emekçiler için yine yoksulluk, yine işsizlik ve ağır sömürü var. İşçiler ve emekçiler bu sömürü ve ikiyüzlülük düzenine karşı mücadele etmeye devam ediyor.

Yerel seçimlerde iktidarın aldığı hezimet bu baskılara, yoksullaştırma siyasetine, adaletsizliğe, şiddete, taleplerini seslendiren herkese yapılan hakaretlere karşı halkın birikmişi tepkisinin ürünüdür.

İşçiler olarak taleplerimiz ise; vergide adalet, kadro hakki, işten çıkarılmasının durdurulması, iş cinayetlerine karşı acil önlem alınması, işçilerin sendikalaşma hakkının yasal tüm engellerin ortadan

kaldırılması, okullarda öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek verilmesi, KYK borçlarının tümünün silinmesi, ihtiyacı olan her öğrenciye burs verilmesi, insanca yasayacak ücret ve çalışma koşulları sağlanması, çocuk işçiliğinim yasal dayanağı olan MESEM'lerin kapatılması, ÇEDES projesini durdurulması, ifade özgürlüğünün önündeki tüm engeller kaldırılması, 6284 ve İstanbul Sözleşmesinin uygulanması, elektrik, doğalgaz, su gibi temel tüketim maddeleri ve konut kiralarında ki zamlar durdurulması ve yapılan zamlar geri alınması, herkese nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmeti sunulmasını istiyoruz” dedi.

1 Mayıs kutlamalarına katılarak işçilere destek olan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’da şunları söyledi: “Türkiye’de hak ve hukukun sağlandığı, herkesin hakkını aldığı, mutlu ve huzurlu yaşadığı, emeklilerin huzur içinde hayatlarını sürdürdüğü bir Balıkesir ve Türkiye için hep birlikte mücadele ediyoruz. Herkesin 1 Mayıs’ını kutluyor, herkese saygılarımı ve sevgilerimi gönderiyorum” diyerek sözlerini noktladı.

 

HABER: BUSE ASLAN