Balıkesir’de liselerde “Liselerde Bilim Uygulamaları Programı” başarıyla uygulandı.

Milli Eğitim Bakanlı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından planlanan Liselerde Bilim Uygulamaları Programı 2023-2024 eğitim öğretim yılında Balıkesir genelinde fen liseleri ve merkezi sınavla öğrenci alan Anadolu liselerinde başarıyla uygulandı.

Balıkesir genelinde okullar öğrenci grupları oluşturarak, fen bilimleri, matematik ve teknoloji ve sosyal bilimler alanlarında konferans, panel, seminer, sempozyum, forum gibi türlerde bilimsel toplantılar düzenleyerek uygulamalı bilim çalışmaları gerçekleştirdi.

Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı’nın katıldığı Avlu Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Liselerde Bilim Uygulamaları Programı"na Balıkesir’den 6 Fen Lisesi, 11 Anadolu Lisesi olmak üzere toplam 17 lise dahil oldu. Okullar Ekim ayından itibaren tercih ettikleri alan ve temalar doğrultusundaki çalışma ve etkinliklerini fuaye alanında sergiledi. Programın ikinci bölümünde ise sunum ve panel oturumları düzenlendi.

Bilim, teknoloji, çevre, ekonomi, eğitim, değerler, coğrafya, tarih, kültür, edebiyat, sanat gibi birçok alanda bilimsel düşünme, araştırma yapma, rapor hazırlama gibi süreçler sonucunda akademik alanlara yönelik çalışmalarını okullar stantlar kurup, sunum yaparak paylaştığı program Balıkesir'de bilim şöleni rüzgârı estirdi.

Programın ilk oturumunda, Fatma Emin Kutvar Anadolu Lisesi öğrencileri Geçmişe Bir Pencere: El Sanatları, Geleceğe Bir Köprü Zanaatler; Rahmi Kula Anadolu Lisesi öğrencileri Balıkesir Merkezdeki Anıt Eserler, Kutsal Mekanlar; Gülser Mehmet Bolluk Anadolu Lisesi öğrencileri Mimarlık Mirası: Balıkesir Evleri (Balıkesir Evlerindeki Geleneksel ve Modern Mimari) -Balıkesir'de Ebru Sanatı- Balıkesir'in Somut Olmayan Kültürel Mirası: Tülütabaklar; Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi öğrencileri Eğitimde Yapay Zekânın Kullanımı başlıklarında panel ve sunumlarını gerçekleştirdi.

İkinci oturumda, Bandırma Enerjisa Fen Lisesi öğrencileri Atık Yönetimi; Gönen Anadolu Lisesi öğrencileri Telefon Bağımlılığı ve Teknolojinin Doğru Kullanımı; Ayvalık Anadolu Lisesi öğrencileri Kültürel Mirasımız Düğünler- Ayvalık'ta Geçmişten Günümüze Düğün Adetleri; Celal Toraman Anadolu Lisesi Kültürel Miras İklim Değişikliği; Bandırma Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesi öğrencileri Haydar Çavuş Camii Vakfiyesinin Bandırma' nın Şehirleşmesindeki Rolü ve Önemi; Susurluk Anadolu Lisesi öğrencileri Susurluklular Vakfı, Aromatik Bitkiler; Gönen Ömer Seyfettin Fen Lisesi öğrencileri E-Ticaret; Edremit Anadolu Lisesi öğrencileri Antandro Antik Kenti; Balıkesir Anadolu Lisesi öğrencileri Balıkesir'in Somut Olmayan Kültürel Mirası Araştırmaları Kapsamında Asker Uğurlama: Balıkesir Lisesi Şehit Keşşafları Uğurlama Töreni başlıkları altında sunum ve panellerini gerçekleştirdi.

Program sonunda görev alan öğrenci ve öğretmenlere katılım ve teşekkür belgeleri takdim edildi.

Öğrencilere çevre, ekonomi, eğitim, değerler, coğrafya, tarih, kültür, edebiyat, sanat, ekonomi gibi geniş bir yelpazede bilgi edinme fırsatı sunan çalışmalarından dolayı okulları ve emeği geçen herkesi tebrik eden Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı şu ifadeleri kullandı; “Liselerdeki Bilim Uygulamaları, öğrencilerimizin bilimsel bilgi ve becerilerini geliştirirken aynı zamanda onlara araştırma yapma ve sorun çözme gibi hayati beceriler kazandırıyor. Öğrencilerimizin gelecekteki akademik ve profesyonel hayatları için sağlam bir temel oluşturarak sadece akademik bilgilerini değil; aynı zamanda yaşam boyu öğrenme, eleştirel düşünme, etkili iletişim ve problem çözme gibi temel becerilerini de geliştirmelerine olanak tanıyor."

HABER: GÜL ÇETİNBAĞ KANBER